SRPSKE MINE U RUKAMA DŽIHADISTA: Kako je kad trgovci oružjem vode kadrovsku i poslovnu politiku u Srbiji (FOTO)

Velika prašina podigla se ovih dana povodom informacije međunarodnog portala Arms Watch (armswatch.com) koji je nedavno objavio da je oružje (granate) proizvedene u valjevskom Krušiku završilo u rukama boraca Islamske države u Jemenu.

Foto: Arms Watch

Te granate prethodno su, navodi se u rečenoj informaciji, nakon što ih je kupilo Ministarstvo odbrane Suadijske Arabije, u tu zemlju izvezene preko Avganistana, uz posredovanje neimenovane američke kompanije. Oko 517.000 Krušikovih granata u Saudijsku Arabiju izvezla je kompanija GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića, a koju je, kako navodi Arms Watch u konkretnom slučaju predstavljao Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Municija i naoružanje koje je američka kompanija bliska Pentagonu kupila u Bugarskoj i Srbiji, na volšeban način završili su u rukama terorista Islamske države u Jemenu umesto kod regularnih bezbednosnih snaga Avganistana.

To je utvrdio specijalizovani portal Arms Watch i dokumentovao čitavim nizom dokumenata valjevskog Krušika, srpskog državnog preduzeća za izvoz naoružanja Jugoimport SDRP i registra ugovora SAD koje je uporedio sa snimcima minobacačkih mina sa terena.

Isti portal bavio se i pitanjem kako se ovaj posao u skladu sa srpskim i američkim zakonima i pravilima UN o trgovini naoružanjem izrodio u šverc oružja i podršku terorizma u režiji aktera iz SAD.

Navodi se da je američka kompanija Alliant Techsystems LLC posredstvom Jugoimporta kupila mine od Krušika. Kao primalac označeni su Avganistanska armija i druge bezbednosne strukture, na osnovu američkog programa naoružavanja te zemlje teškog oko 50 miliona dolara.

TERORISTIČKI FILM

Portal navodi da se nikada ne bi saznalo da su Amerikanci zloupotrebili posao sa srpskim kompanijama, da Islamska država u Jemenu 29. jula nije objavila propagandni snimak na kom se vidi kako njeni teroristi drže u rukama Krušikove mine serije 04/18, isporučene kompaniji Alliant Techsdžstems LLC.

Na tom video-snimku kadar od pet sekundi sa srpskim projektilima smenili su užasavajući prizori odsecanja glava mučenika koji su se našli u zarobljeništvu Islamske države. Oznake na minama nedvosmislene su: „82 mm M74 NE KV lot 04/18“. KV označava Krušik Valjevo, a 04/18 seriju 4 proizvedenu 2018. godine.

Pošto je portal Arms Watch, kako tvrdi, nabavio originalne dokumente za izvoz Krušikovih mina, lako je utvrdio da serija sa snimka Islamske države odgovara ugovoru MP00135498 između Jugoimporta i američke Alliant Techsdžstems LLC (ćerke firme ATK Orbital, SAD).

ADRESA U MISURIJU

Prema navedenom ugovoru MP00135498 od 20. januara 2017. godine američka kompanija kupila je ukupno 105.150 mina za potrebe vlade SAD, a posao je vredeo 8.043.975 dolara.

Pritom je navedena adresa East 78 Highway, MO 64056 na kojoj se nalazi fabrika za proizvodnju municije američke armije u Lejk sitiju, država Misuri. Adresa je naknadno promenjena na skladište municije u Avganistanu, Prelaznu komandu bezbednosti (CSTC-A CJ4). To je zapravo rukovodstvo Ministarstva odbrane SAD koje koordiniše dostavljanje u skladište u Kabulu.

Saglasno registru ugovora SAD, reč je o poslu između Alliant Techsystems LLC i Ministarstva odbrane za dostavljanje neameričkog standardnog oružja u Avganistan 2017-2018. godine.

LET PREKO BUGARSKE

Dalje se prilaže fotografija mejla kojim Jugoimprt potvrđuje Krušiku slanje robe letom Beograd-Kabul-Baku (Azerbejdžan) 7L9632 avio-kompanije Silk Way Westaprila 15. aprila 2018. godine. Jugioimport je priložio tri specifikacije tovara za serije 04/18 (koja je snimljena u Jemenu), 06/18 i 07/18. (10.500 mina, 2406 i 2.920).

Datum je kasnije promenjen, pa je serija 04/18 koja je završila u Jemenu otpremljena letom Beograd-Kabul.

Po planu koji je dostavila američka kompanija deo mina prevezen je preko aerodroma u Bugarsu, a upravo su Bugarske puške AR-SF smimljene u rukama jemenskih terorista uz srpske mine.

Ipak, sve serije srpskih mina prevezene su u Kabul, gde je senatska komisija SAD istraživala skladište od 22 bunkera i otkrila da se američka privatna vojna kompanija Blekvoter bavila švercom naoružanja avganistanskih snaga.

RUSKA VEZA

Ne zna se kako su fotografije poslovnih dokumenata Jugoimporta i Krušika dospele na sajt portala Arms Watch. Osnivač portala je Bugarka Diljana Gajtandžijeva, istraživački novinar i ratni reporter s Bliskog istoka.

Zanimljivo je da je njen tekst o srpskim minama u Jemenu kroz društvene mreže raširio Jevgenij Podubnij, dopisnik državne TV Rusija 1 iz Sirije, posle čega su ga preuzeli mediji nekoliko zemalja.

UPLETEN U AZERBEJDŽAN?

Silk Way Airlines je državna kompanija Azerbejdžana kod koje su Amerikanci naručili prevoz oružja, u ovom slučaju iz Srbije i Bugarske.

Međutim, diplomatski dokumenti iz 2017. godine pokazuju da je ta kompanija do tada obavila 350 letova s oružjem za račun Pentagona Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Portal Arms Watch navodi da je oružje preko Bakua prevoženo u američku bazu u turskom Indžirliku i avio-bazu Princ Sultan u Saudijskoj Arabiji, odakle se dopremala krajnjim korisnicima u Siriji i Jemenu.

Stoga portal zaključuje da novi dokumenti pokazuju da taj posao nikada nije zaustavljen.

(Tpknews.com/Arms Watch)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker