JP “LJUBIČEVO”: Uređuju ergelu tokom cele godine (FOTO)

Bogatija turistička ponuda dovela veći broj gostiju, zbog čega su prihodi sa 400.000 povećani na dva miliona dinara.

Direktor JP „Ljubičevo“ Mirko Stojanović

Sezona radova u javnom preduzeću „Ljubičevo“ traje preko cele godine, kako bi se završili i otpočeli svi planirani projekti. Zahvaljujući tome, obogaćena je ponuda za turiste i poboljšani smeštajni kapaciteti za konje, što su i prioritetni ciljevi celog kolektiva. Kako nam je rekao direktor „Ljubičeva“ Mirko Stojanović, u 2018. godini završeni su svi predviđeni radovi i napravljeni planovi za naredni period, jer se uređenje ergele obavlja u kontinuitetu.

– Popločane su sve pešačke staze i postavljena je ulična rasveta, a stare klupe zamenjene su novima. Izgrađen je i veliki lavirint sadnjom deset vrsta biljaka. On se prostire na površini od dva hektara, a njegova vrednost iznosi šest miliona dinara. Osim toga, obavljena je rekonstrukcija dveju štala i manježa, i sada su u toku radovi na njihovoj adaptaciji – rekao je Stojanović.

– U narednoj godini u planu je rekonstrukcija apartmana za smeštaj gostiju i kupovina poljoprivrednih mašina radi efikasnijeg obavljanja poljoprivrednih radova. Ergela trenutno ima 50 konja, od čega 15 trkačkih, a naredne godine u planu je kupovina još dva grla. „Ove godine se posebno istaklo žensko grlo “Livia“, koje je kupljeno 2016. u Nemačkoj. Osim nje treba pomenuti i mlada grla “Mega bum“ i „Karmu“, od kojih u 2019.godini očekujemo dobre rezultate na trkama trkama – kazao je Stojanović.

Kako bi konji uvek imali hranu, u ergeli su napravili i zalihe, koje su trenutno dovoljne za naredna 24 meseca. Da bi se proizvodnja stočne hrane odvijala nesmetano, naredne godine biće nabavljene i dve traktorske prikolice, kao i priključne mašine: rolo balirke za seno i slamu i velike traktorske prskalice za zaštitu i prihranu useva. Nabavkom nove mehanizacije proizvodnja hrane biće znatno efikasnija i isplativija.

“Zahvaljujući konstantnom uređenju ergele, ove godine imali smo nekoliko puta veću posećenost od strane turista i školskih ekskurzija. Tome su doprineli i novi sadržaji – teretana na otvorenom i mini avantura park za decu. Veća posećenost odrazila se i na prihode, koji su sa 400.000 povećani na 2.000.000 dinara“, rekao je Stojanović. Veliku posećenost on očekuje i naredne godine, kada se planira ponovno organizovanje manifestacije krštenja ždrebadi, obustavljene zbog pojave virusa „krpeljskog encefalitisa“.

FALE JAHAČI

U skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta, JP „Ljubičevo“ ima 17 zaposlenih, plus direktor preduzeća. Od ovog broja 15 radnika je na neodređeno, a 2 radnika na određeno vreme. Kao i u celoj zemlji, i u „Ljubičevu“ se konstantno javlja problem nedostatka jahača.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker