IZRANJA LOGOR RIMSKIH LEGIJA: Nova otkrića arheologa u Viminacijumu

U njivama oko termoelektrane Kostolac počelo otkopavanje moćnih zidina oko kojih se od prvog veka naše ere razvijao civilni grad.

Arheolozi Viminacijuma su u njivama oko termoelektrane Kostolac počeli otkopavanje moćnih zidina rimskog legijskog logora oko kojih se od 1. veka naše ere razvijao civilni grad koji je izrastao u prestonicu provincije Gornje Mezije. Iskopavanja su počela posle detaljnog snimanja terena georadarom i utvrđivanja prostiranja zidina utvrđenja u kome su jedno vreme boravile dve legije, odnosno 12.000 -14.000 vojnika.

– Način gradnje zidova, kao i veličina i obrada masivnih blokova kvadera su zapanjujući – kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac arheološkog projekta Viminacijum. – Namera nam je da otkrijemo ceo legijski logor do sledeće godine, kad će u Viminacijumu biti održan skup najeminentnijih arheologa sveta.

Zidove logora je okruživao prostran i vrlo dubok odbrambeni jarak ispunjen vodom, pa se u utvrđenje moglo ući samo preko mosta koji se lako branio. Most je otkopan i rekonstruisan, ali ne i velika kapija legijskog logora koja je srušena u hunskoj najezdi. Ipak, njen izgled je sačuvan na reljefu Trajanovog stuba u Rimu, gde je predstavljen imperator koji iz Viminacijuma kreće u pobedonosni pohod na Dakiju.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker