PROJEKAT “KREATIVNE OŠTRICE”: Izložba za ljubitelje maketarstva

U holu Centra za kulturu u Požarevcu priređen je Mini fest „Izložba maketa i minijatura“, u organizaciji gradskog Udruženja „Kreativna oštrica“.

Maketari iz Beograda i Obrenovca predstavili su čuvene istorijske bitke u Prvom i Drugom svetskom ratu, borbe „krstaša“, železničke pruge sa vagonima, farme sa životinjama, naselja, kuće i monumentalne građevine. Organizatori izložbe, Danijel Panić i Petar Marinković, kažu da je ovo prva izložba te vrste Požarevcu, ali neće biti i poslednja.

-Planiramo da i naredne godine organizujemo ovakvu izložbu i to sa još više izlagača. Cilj nam je da na ovaj način razvijemo kreativnost kod mladih, za koje, osim izložbe, organizujemo i radionice na kojima savladavaju veštine maketarstva- rekao je Danijel.

Materijal i figure za izradu maketa i minijatura, njihovi autori mahom nabavljaju u inostranstvu. Tamo su i cene takvih radova veće, kao što je slučaj sa velikom maketom pruge i vozova, koje se kod nas prodaju za oko 150 evra, dok je u inostranstvu njihova cena šest-sedam puta veća. Međutim, našim maketarima se ne isplati prodaja u inostranstvu, jer zaradu znatno umanjuju carinske dadžbine.

Osim izložbe maketa i minijatura, „Kreativna oštrica“ u Požarevcu organizovala je i veoma uspešan STRIKA fest – Festival stripa i karikature. Kako su nam najavili Danijel i Petar, taj festival biće organizovan i krajem ove godine.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker