Izložba „Junaci u opancima“

Građani Požarevca imali su priliku da pogledaju nesvakidašnju izložbu, priređenu u džinovskom opanku. 

Džinovski opanak na Trgu oslobođenja

Reč je o postavci „Junaci u opancima“, organizovanoj u čast obeležavanja 100 godina od početka proboja Solunskog fronta i završetka Velikog rata.

Neobični opanak je delo članova Nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“ iz Beograda. Napravljen je od lima, pre četiri meseca. Težak je jednu tonu, dugačak šest i po, a širok tri i po metra. U njegovoj unutrašnjosti izloženi su stari opanci koji datiraju iz vremena Velikog rata, kao i fotografije solunaca. Izloženi su i vojnička truba i čuture, delovi odeće u kojoj su oni ratovali, kao i citati vojskovođa koji su, iako na suprotnoj strani, hvalili junaštvo i patriotizam srpskih vojnika.

Njima opanci nisu bili samo obuća u kojoj su prošli albansku golgotu, već hrana, jer su ih jeli kako ne bi umrli od gladi. U središnje mesto izložbenog prostora postavljena je figura opančara Milovana, kao i tezga sa opančarskim alatom.

Ovaj originalni projekat Nacionalne asocijacije „Naše ruke“, čiji je predsednik opančar Dejan Milosavljević, sprovodi se od juna do novembra, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Osim Požarevljana, neobičnu putujuću izložbu u muzeju-opanku do sada su videli i građani Beograda, Smedereva, Tršića i Valjeva.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker