Izložba „Junaci u opancima“

Građani Požarevca imali su priliku da pogledaju nesvakidašnju izložbu, priređenu u džinovskom opanku. 

Džinovski opanak na Trgu oslobođenja

Reč je o postavci „Junaci u opancima“, organizovanoj u čast obeležavanja 100 godina od početka proboja Solunskog fronta i završetka Velikog rata.

Neobični opanak je delo članova Nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“ iz Beograda. Napravljen je od lima, pre četiri meseca. Težak je jednu tonu, dugačak šest i po, a širok tri i po metra. U njegovoj unutrašnjosti izloženi su stari opanci koji datiraju iz vremena Velikog rata, kao i fotografije solunaca. Izloženi su i vojnička truba i čuture, delovi odeće u kojoj su oni ratovali, kao i citati vojskovođa koji su, iako na suprotnoj strani, hvalili junaštvo i patriotizam srpskih vojnika.

Njima opanci nisu bili samo obuća u kojoj su prošli albansku golgotu, već hrana, jer su ih jeli kako ne bi umrli od gladi. U središnje mesto izložbenog prostora postavljena je figura opančara Milovana, kao i tezga sa opančarskim alatom.

Ovaj originalni projekat Nacionalne asocijacije „Naše ruke“, čiji je predsednik opančar Dejan Milosavljević, sprovodi se od juna do novembra, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Osim Požarevljana, neobičnu putujuću izložbu u muzeju-opanku do sada su videli i građani Beograda, Smedereva, Tršića i Valjeva.

M.V.
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close