IGEAČKE KROZ VEKOVE: Izložba igračaka u Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Požarevcu (FOTO)

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, otvorena je izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“, koju je priredila grupa autora iz šest gradova Srbije.

Igračke iz Viminacijuma

Izložba predstavlja umetnički projekat Narodnog muzeja u Zaječaru, u kojem su sarađivali kustosi, arheolozi, etnolozi i istoričari umetnosti Zavičajnog muzeja Jagodina, Zavičajnog muzeja Knjaževac, Muzeja Krajine Negotin, Muzeja Srema Sremska Mitrovica i Narodnog muzeja Požarevac.

Izložba je premijerno prikazana u Zaječaru, potom u Jagodini, a nakon Požarevca gostovaće u ostalim gradovima-učesnicima u projektu. U izložbenoj postavci posetioci mogu videti više stotina eksponata od praistorijskog do savremenog doba, među kojima su igračke od keramike, metala, drveta, platna, pliša, gume i plastike.

Izložene su i igračke sa antičkog Viminacijuma, lutke iz 18, 19. i 20. veka, igračke u vidu životinja, dečji bicikli, kolica, krpene lopte, zvečke, kao i male replike kućnih predmeta, prilagođene za igru. Izloženi eksponati vlasništvo su muzeja-učesnika projekta, ali i privatnih kolekcionara, koji su ih ustupili za potrebe izložbe.

Tokom njenog održavanja, u svakom gradu održavaju se i tematske radionice za decu, kao i izložbe sa njihovim radovima. Izložba ima i humanitarni karakter, jer se tokom njenog održavanja prikupljaju igračke i slatkiši za decu iz ugroženih porodica.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker