IGEAČKE KROZ VEKOVE: Izložba igračaka u Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Požarevcu (FOTO)

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, otvorena je izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“, koju je priredila grupa autora iz šest gradova Srbije.

Igračke iz Viminacijuma

Izložba predstavlja umetnički projekat Narodnog muzeja u Zaječaru, u kojem su sarađivali kustosi, arheolozi, etnolozi i istoričari umetnosti Zavičajnog muzeja Jagodina, Zavičajnog muzeja Knjaževac, Muzeja Krajine Negotin, Muzeja Srema Sremska Mitrovica i Narodnog muzeja Požarevac.

Izložba je premijerno prikazana u Zaječaru, potom u Jagodini, a nakon Požarevca gostovaće u ostalim gradovima-učesnicima u projektu. U izložbenoj postavci posetioci mogu videti više stotina eksponata od praistorijskog do savremenog doba, među kojima su igračke od keramike, metala, drveta, platna, pliša, gume i plastike.

Izložene su i igračke sa antičkog Viminacijuma, lutke iz 18, 19. i 20. veka, igračke u vidu životinja, dečji bicikli, kolica, krpene lopte, zvečke, kao i male replike kućnih predmeta, prilagođene za igru. Izloženi eksponati vlasništvo su muzeja-učesnika projekta, ali i privatnih kolekcionara, koji su ih ustupili za potrebe izložbe.

Tokom njenog održavanja, u svakom gradu održavaju se i tematske radionice za decu, kao i izložbe sa njihovim radovima. Izložba ima i humanitarni karakter, jer se tokom njenog održavanja prikupljaju igračke i slatkiši za decu iz ugroženih porodica.

M.V.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close