Iz požarevačkog „pendrek naselja“ do suda u Strazburu

Još se ne nazire kraj stambenim nevoljama bivših i aktivnih policajaca iz Stiške ulice u Požarevcu. Očajne ljude od iseljenja može da spase još samo odluka Ustavnog suda u njihovu korist.

Deo Požarevca naseljen mahom policajcima

Policajci koji žive u stambenom bloku u požarevačkoj Stiškoj ulici, zbog kojih je ovaj deo grada nazvan i „pendrek naselje“, strahuju da ne ostanu bez krova nad glavom jer su u startu dobili neadekvatna dokumenta, koja su ih sprečila da dobijene kvadrate i otkupe. Među njima je i penzioner Bora Miljević.

– Stan sam dobio još pre 19 godina, rešenjem Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije i na predlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića – kaže penzioner Bora Miljević. – Problem je to što sve učinjeno na osnovu Odluke o zadovoljenju stambenih potreba lica koje bira i imenuje Skupština Srbije, iako mi nismo bili u tom statusu, već policajci u stalnom radnom odnosu. Ipak, ugovor o zakupu stana na određeno vreme sam sklopio u maju 2000, sa JP Direkcija za izgradnju Opštine Požarevac, uz potvrdu o čuvanju stana. Posle dve godine je načelnik SUP dostavio predlog da se policajcima stanovi daju u zakup na neodređeno, ali odgovora nadležnih nije bilo…

Krajem juna 2006, Miljević je podneo zahtev za otkup stana, ali ga je MUP Srbije odbio jer ne poseduju Odluku o dodeli stana na neodređeno vreme. Onda je 2013. iz Sekretarijata za građevinsko-stambene poslove MUP stiglo obaveštenje da pravni propisi više ne poznaju institut potvrde o čuvanju stana, pa će biti raspisan konkurs za dodelu (ne)spornih stanova.

– Bilo je najavljeno da će moći da se prijave samo izabrana, postavljena i lica zaposlena kod korisnika sredstava u državnoj svojini, pa sam sa petoricom kolega tužio državu, uz zahtev da oni postanu nosioci prava zakupa na neodređeno vreme – objašnjava Miljević. – Međutim, nakon duge pravne bitke, Vrhovni kasacioni sud je u junu prošle godine presudio protiv nas, pa nam, pre obraćanja Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, u Srbiji preostaje još samo da se žalimo Ustavnom sudu.

Za stanove u kojima godinama žive ne strepi samo 16 policajaca iz „pendrek naselja“, od kojih su šestorica u penziji, već i desetorica njihovih kolega koji su kvadrate dobili na drugim lokacijama u gradu.

(Tpknews.com/Novosti)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close