Iz požarevačkog “pendrek naselja” do suda u Strazburu

Još se ne nazire kraj stambenim nevoljama bivših i aktivnih policajaca iz Stiške ulice u Požarevcu. Očajne ljude od iseljenja može da spase još samo odluka Ustavnog suda u njihovu korist.

Deo Požarevca naseljen mahom policajcima

Policajci koji žive u stambenom bloku u požarevačkoj Stiškoj ulici, zbog kojih je ovaj deo grada nazvan i “pendrek naselje”, strahuju da ne ostanu bez krova nad glavom jer su u startu dobili neadekvatna dokumenta, koja su ih sprečila da dobijene kvadrate i otkupe. Među njima je i penzioner Bora Miljević.

– Stan sam dobio još pre 19 godina, rešenjem Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije i na predlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića – kaže penzioner Bora Miljević. – Problem je to što sve učinjeno na osnovu Odluke o zadovoljenju stambenih potreba lica koje bira i imenuje Skupština Srbije, iako mi nismo bili u tom statusu, već policajci u stalnom radnom odnosu. Ipak, ugovor o zakupu stana na određeno vreme sam sklopio u maju 2000, sa JP Direkcija za izgradnju Opštine Požarevac, uz potvrdu o čuvanju stana. Posle dve godine je načelnik SUP dostavio predlog da se policajcima stanovi daju u zakup na neodređeno, ali odgovora nadležnih nije bilo…

Krajem juna 2006, Miljević je podneo zahtev za otkup stana, ali ga je MUP Srbije odbio jer ne poseduju Odluku o dodeli stana na neodređeno vreme. Onda je 2013. iz Sekretarijata za građevinsko-stambene poslove MUP stiglo obaveštenje da pravni propisi više ne poznaju institut potvrde o čuvanju stana, pa će biti raspisan konkurs za dodelu (ne)spornih stanova.

– Bilo je najavljeno da će moći da se prijave samo izabrana, postavljena i lica zaposlena kod korisnika sredstava u državnoj svojini, pa sam sa petoricom kolega tužio državu, uz zahtev da oni postanu nosioci prava zakupa na neodređeno vreme – objašnjava Miljević. – Međutim, nakon duge pravne bitke, Vrhovni kasacioni sud je u junu prošle godine presudio protiv nas, pa nam, pre obraćanja Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, u Srbiji preostaje još samo da se žalimo Ustavnom sudu.

Za stanove u kojima godinama žive ne strepi samo 16 policajaca iz “pendrek naselja”, od kojih su šestorica u penziji, već i desetorica njihovih kolega koji su kvadrate dobili na drugim lokacijama u gradu.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker