ITALIJANI KAPITULIRALI: Senat usvojio budžet po zahtevima EU

Italijanski Senat je, posle burne maratonske sednice, odobrio zakon o nacionalnom budžetu koji je izmenjen pošto se Evropska unija usprotivila planovima italijanske populističke vlade da uz pomoć velikog deficita ispuni skupa predizborna obećanja.

Zamenik italijanskog premijera i lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo naveo je na svom nalogu na Fejsbuku da će budžet za 2019. ipak omogućiti koalicionoj vladi da ispuni svoja obećanja koja uključuju odustajanje od smanjenja penzija i garantovanje minimalnih prihoda za nezaposlene ili one koji su slabo plaćeni.

Za usvajanje budžeta u donjem domu parlamenta krajnji rok je 31. decembar.

Kako objašnjava AP, Evropska komisija mogla bi da pokrene proces za uvođenje sankcija Italiji ako izmenjeni budžet ne bude usvojen do tog roka.

Evropska komisija nedavno je prihvatila predlog Italije da cilj budžetskog deficita utvrdi na 2,04 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednoj godini.

Prvobitni predlog italijanskog budžeta predviđao je budžetski deficit od 2,4 odsto BDP-a u 2019. godini, što je bilo više od 1,8 odsto projektovanih za ovu godinu i što je Komisija odmah odbacila kao očigledno kršenje fiskalnih propisa EU.

(Tanjug)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close