ZA PROJEKAT 400.000 DINARA: Istraživanje seoskog kulturnog nasleđa u Kučevu

Na konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja nematerijalnim kulturnim nasleđem u 2020. godini, Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva odobrio je 400.000,00 rsd za projekat „Istraživanje muzičko-plesnog folklornog nasleđa Zvižda“.

Foto: Porodica iz Kučeva u tradicionalnoj narodnoj nošnji

Terensko istraživanje seoskog tradicionalnog narodnog nematerijalnog kulturnog nasleđa u opštini Kučevo jeste glavna ideja projekta Istraživanje muzičko-plesnog folklornog nasleđa Zvižda.

Ova aktivnost bi bila realizovana u periodu jun-oktobar mesec 2020. godine.

Proučavanjem pomenute geokulturne oblasti uspostaviće se mreža lokalnih saradnika, a rukovodilac projekta biće etnomuzikolog Maja Radivojević, istraživač-pripravnik u Muzikološkom institutu SANU u Beogradu.

U dogovoru sa članovima tima, odabraće se različite vrste lokalnih seoskih kazivača, kako Srba, tako i Vlaha, (nosioca lokalnih muzičkih i plesnih dijalekata, kao i obredno-običajne prakse), od kojih će biti sakupljene relevantne informacije. Sa izabranim kazivačima biće urađeni intervjui i audio-vizuelna snimanja.

Sve sakupljene informacije koristiće se kako u naučnoj sferi, tako i u sferi amaterizma, kao i na širem polju prezentovanja i čuvanja kulturnog nasleđa zviškog kraja.

Tokom novembra meseca 2020. godine radilo bi se na arhiviranju sakupljene građe, transkripciji, notaciji i labanotaciji materijala, dok bi u decembru 2020. godine bila održana radionica sa predstavljanjem rezultata istraživanja.

Osnovni cilj jeste registrovanje primera muzičke i plesne narodne tradicije (aktivne i pasivne prakse), i njihova prezervacija.

Još jedan cilj jeste podizanje svesti o važnosti tradicionalne narodne kulture, o važnosti negovanja razlčitih seoskih praksi koje polako izumiru, a koje su deo ne samo lokalnih stanovnika u opštini Kučevo, već i deo našeg nacionalnog identiteta.

M.V.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close