ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC: U Parizu izložba o Srbiji u Velikom ratu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, 21. septembra otvara se izložba „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“, čiji su autori Istorijski arhiv Požarevca, Vojni arhiv i Vojni muzej Ministarstva odbrane.

Foto: Promo

Izložba se sastoji od 280 istorijskih dokumenata i fotografija i 60 muzejskih predmeta koji prikazuju ratna dešavanja u Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Među eksponatima su arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, vojne mape, skice, sinoptičke karte, članci iz novina, zastave, uniforme, mačevi i ordenje.

– Izložba daje doprinos kulturi pamćenja, sećanja i trajanja. Spomenik je koji hoda, govori, objašnjava uzvišeni smisao života koji je za srpske junake i heroje prekratko trajao – navodi se u najavi izložbe, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Teme koje izložba obrađuje govore o početku rata, saradnji Srbije i saveznika, obnovi i reorganizaciji vojske Kraljevine Srbije na Krfu, lekarskoj misiji saveznika i lečenju srpske vojske, o Solunskom frontu, heroinama i dobrovoljcima, o oslobađanje Srbije i gubicima njene vojske.

Izložba u Parizu otvara se naredne subote, u 19 sati, i trajaće do 19. oktobra.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker