U SRCU REGIJE VENETO: Homolje stiglo i u dijasporu

SSKUD „Homolje“ iz Kreaca bilo je organizator i domaćin Četvrtih homoljskih susreta dijaspore, manifestacije koja je u srcu regije Veneto okupila više od 600 zvanica iz cele Italije, ali i Austrije, Srbije i Republike Srpske.

Štand udruženja žena Homoljke

– Mada smo hiljadama kilometara daleko od otadžbine cilj nam je da po svaku cenu očuvamo našu tradiciju, kulturu i običaje. Otuda je i osnovni cilj Homoljskih susreta bio upravo taj da našim sunarodnicima iz drugih krajeva Srbije i Republike Srpske, ali i mladim pokolenjima predstavimo neke lepe stare običaje i igre iz istočne Srbije – kaže Zoran Golubović, predsednik SSKUD „Homolje“.

Celodnevno druženje uz udruženja iz Italije: Jelek iz Arzijanjana, Krunu iz Skija, „Svetog Savu“ iz Valdanja, Srpski klub ribolovaca iz Italije, uveličali su i gosti iz SKSK „Barili“ iz Braunaua i dva udruženja žena iz Srbije Etno dame iz Laznice i Homoljke iz Žagubice, kao i gosti iz Mladikovine kod Teslića.

Zoran Golubović (desno) predao plakete i poklone gostima

– Imali smo čast da ugostimo i predstavnike Saveza Srba u Italiji i opštine Sovico koji su nam puno pomogli oko organizacije i s njima smo već dogovorili nastavak saradnje u promociji srpskog jezika i kulture u ovom delu Italije – ističe Golubović.

(Tpknews.com/Vesti)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close