“Hasanaginica” pobednik festivala, Ozren Grabarić najboli glumac

Poslednje večeri prvog Viminacium Fest-a dodelјene su nagrade za najbolјeg glumca i najbolјu predstavu festivala.

GlumačkI ansambl snp Novog Sada pobednici Festivala

Stručni žiri prvog Viminacium Festa, u sastavu: Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković, jednoglasno je doneo odluku da nagradu za najbolјu predstavu dodeli predstavi Hasanaginica, Novosadskog pozorišta. 
Najbolјi glumac festivala je Ozren Grabarić za ulogu Ričarda III, predstave Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba. 

Nagradu za najbolјu predstavu „Viminacium Maksimus“ primio je direktor Novosadskog pozorišta, Valentin Vencel, koji se, prigodnim rečima, zahvalio požarevačkoj publici. Pored gramade festivala Srpskom narodnom pozorištu pripala je I novčana nagrada u iznosu od 700.000 dinara.

Dodela nagrada

Dobitnik nagrade za najbolјeg glumca festivala, Ozren Grabarić, bio je sprečen da prisustvuje dodeli nagrade usled priprema za premijeru predstave GDK „Gavela“. Nјemu će nagrada u vidu statuete ”Zlatna fibula” I novčani deo u iznosu od 200.000 dinara biti uručena naknadno.

Predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić zatvorio je prvi Viminacium Fest izrazivši zadovolјstvo zbog kvalitetnih predstava i uspešnog uspostavlјanja kulturne saradnje sa zemlјama u okruženju.

Najbolji glumac Festivala Ozren Grabarić

U obrazloženju žirija, prestava Hasanaginica najviše odgovara poruci i motu festivala Mitovi stari i novi”, koji je održan prvi put ove godine u organizaciji Centra za kulturu Požarevac, a regionalnog je karaktera.

“Približava ga našem vremenu, novom osećanju za mit, analizira odnos muškarca, žene i sredine, a temelji se na mitu koji, eto, i danas razrešavamo”, naveo je žiri u obrazloženju, dodajući da je uvažio koncept predstave, njenu uspešnu realizaciju u svim segmentima, kao i glumačka i pevačka ostvarenja i skupni entuzijazam i igru ansambla.

Stručni žiri Viminacium festa, na kojem je izvedeno pet predstava iz Srbije i regiona u izboru selektora Mihajla Nestorovića, jednoglasno je dodelio i nagradu za najboljeg glumca Ozrenu Grabariću za ulogu Ričarda III u istoimenoj predstavi teatra “Gavella”, u režiji Aleksandra Popovskog.

Hasanaginica detalj sa pobedničke predstave

Grabarić je glumac koji “originalnom i duhovitom igrom obeležava ovaj festival”, istakao je žiri prvog izdanja festivala Viminacium.

Na Viminaciumu su u takmičarskom delu izvedene pet predstave: Ričard treći “Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba u režiji Aleksandra Popovskog, “Feničanke” Narodnog pozorišta u Sarajevu, u režiji Ozrena Prohića, Odisej – san o povratkuDečjeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, u režiji Biserke Kolevske, te “Elektra Narodnog pozorišta u Beogradu, koju je režirala Iva Milošević I Hasanaginica” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u režiji Andraša Urbana.

Publika Viminacium festa proglašavala je svake večeri najbolje glumce, a uz Ozrena Grabarića, koji je osvojio i publiku kao Ričard III, priznanja su dobili Mediha Musliović u ulozi Jokaste u “Feničankama”Duško Mazalica u “Odiseju”, Nada Šargin kao Elektra, te Marta Bereš kao Hasanaginica.

Orkestar Big bend Novi Sad održao koncert u čast nagrađenih

Prvi pozorišni festival “Viminacijum fest” otvoren je koncertom požarevačkog simfonijskog orkestra “Gvardija”, a zatvoren koncertom, koji je izveden  u čast pobednika festivala, Novosadskog Big Benda i orkestrom opere Srpskog narodnog pozorišta sa solistima. Oni su  priredili požarevačkoj publici istinski muzički spektakl.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker