“Gvardija” iz Požarevca oduševila publiku u Beču

Državni ansambl simfonijskog orkestra sa solistima kulturnog centra iz Požarevca, “Gvardija”, oduševio je koncertom bečku publiku.

Foto: Promo

Bečko udruženje “A:kultura” sinoć je organizovalo svoj tradicionalni godišnji koncert “3 Noći”, a ovaj put specijalni gost bila je “Gvardija” iz Požarevca.

Orkestar “Gvardija” sledbenik je “Knjaževsko-serbske bande”, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan 1831. godine u Požarevcu u okviru Prve gardijske jedinice osnovane na Ðurđevdan 1830. godine.

Orkestar je bio pretežno duvački i izvodio je vojničke marševe, ali i tradicionalnu srpsku muziku koju “Gvardija” danas nastoji da očuva u programu svojih koncerata.

Grad Požarevac je u avgustu 2016. godine povodom „Ljubičevskih konjičkih igara“ stao iza ideje profesorke violine Teodore Dimitrijević o reaktivaciji „Gvardije“ posle skoro dva veka od njenog osnivanja nakon čega su usledili njeni prvi koncerti u sastavu simfonijskog orkestra i manjih sastava, kao i plan daljeg funkcionisanja orkestra pri “Centru za kulturu Požarevac” zvanično od januara 2017. godine.

Danas ova garda mladih i perspektivnih umetnika broji preko 50 članova od kojih su većina profesori škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac” u Požarevcu, njeni najperspektivniji đaci i najbolji muzičari iz cele Srbije.

Program koji izvodi na koncertima, a tako je bilo i u Beču, je šarolik po pitanju žanrova i sadrži popularna dela klasične muzike, filmske muzike, tradicionalne srpske muzike, marševe, valcere i slično.

(Tpknews.com/Tanjug)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close