Grad Požarevac plaća boravak dece u privatnim vrtićima

Zbog nedovoljnih kapaciteta dečjih vrtića u Požarevcu, u kojima svake godine “ispod crte” ostane oko 300 mališana, grad će učestvovati u plaćanju cene smeštaja u privatnim vrtićima.

Dečji vrtić „Bambi“/Foto: M. Veljković

Prema rečima gradonačelnika Baneta Spasovića, u Požarevcu će biti otvorena dva takva vrtića, ali se još uvek ne zna koliko će mesta biti u njima i koji će biti kriterijumi za ostvarivanje subvencionisane cene.

– Mi ćemo videti koju ćemo metodologiju primeniti kod izračunavanja subvencija i koliki će biti udeo grada u ceni smeštaja. Ovakvo rešenje neće biti jeftino, ali je povoljnije i brže nego da se krene u gradnju novih vrtića, što iziskuje projekte, dozvole i nova zapošljavanja – zaključio je Spasović. On je dodao da, ukoliko bude potrebno, izgradiće se jedan vrtić u Kostolcu, za koji je već urađen projekat.

Osim u privatnim vrtićima, rešenje za smeštaj dece je i formiranja centralne kuhinje. U njoj bi se pripremali obroci i dostavljali svim vrtićima, u kojima bi bile oslobođene kuhinjske prostorije za smeštaj neupisane dece. – Ova ideja predstavlja dobro rešenje. Stali smo sa njom, ali radićemo na tome da je sprovedemo u delo – rekao je Spasović.

Još jedna ideja koju je gradonačelnik spomenuo kao moguće rešenje jeste da se sprovođenje predškolskog programa premesti u osnovne škole, čime bi se oslobodio prostor u vrtićima. U okviru požarevačke Predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov” trenutno postoji devet vrtića i po jedan u Kostolcu i u naselju Lučica. U ovim objektima ukupno je smešteno oko 2.000 dece.

Ove godine u vrtiće je primljeno 207 dece, a 296 ostalo je “ispod crte”. U Požarevcu je bez mesta u vrtićima ostalo 266, u Kostolcu 20, a u Lučici 10 mališana.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker