Grad Bor šampioni po broju dece koja uče vlaški

Škole na teritoriji grada Bora su svojevrsni šampioni po broju dece koja uče “Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”.

Ova činjenica je pokazatelj da su ljudska prava, u ovom gradu sa najvećim brojem pripadnika naconalnih manjina u istočnoj Srbiji, na visokom nivou. Za sada zavidan broj, preko dvesta, mladih Vlaha u borskim školama uči vlaški u školama. Na ovaj način očuvanje identiteta Vlaha, posebnosti, kulture i tradicije je zagarantovano. Ove nedelje predstavnici Nacionalnog Saveta Vlaha u Republici Srbiji su obišli Osnovnu školu u Zlotu, najvećem vlaškom selu i tom prilikom podelili besplatne udžbenike deci koja uče vlaški.

Zlotsku školu su obišli zamenik predsednika NSVS, Dalibor Orsovanović, direktor Zavoda za kulturu Vlaha, Miodrag Kokelić, članica Saveta, Dragana Strahinić i članica Saveta, Bojana Dlbokić Dubočanin. U veoma prijatnoj atmosferi, Orsovanović je u razgovoru sa decom i učiteljicom, obećao da će i naredne godine organizovati ekskurzije i da će Savet pomoći u svemu u okvirima svojih nadležnosti.

Podsetimo, za sada deca uče izborni predmet “Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”, što je veoma značajno za decu a velika satisfakcija je i za nastavnike koji predaju ovaj predmet jer je to njihov maternji jezik. Sa druge strane nije zanemarljivo i to da predavači vlaškog govora imaju uvećanje plate za deset procenata.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker