GASTARBAJTERI MOGU NAZAD NA POSAO U AUSTRIJU: Evo šta ih čeka ako se vrate nazad na rad u inostranstvo

Već tačno nedelju dana, na osnovu odluke vlade, posle pozitivnog trenda u borbi protiv širenja korona virusa, u Austriji se otvaraju ponovo male radnje. U prvom talasu njih skoro 5.000 je dobilo dozvolu da otvori svoja vrata za kupce.

Kako se život polako vraća u tržište, očekuje se da se polako vraćaju i radnici koji su bili na odmorima, prinudnim odmorima, ali i oni koji su dobijali otkaze zbog obustave rada. Među njima je bilo i naših državljana, ako je verovati statistikama i ciframa o broju onih koji su došli u Srbiju, i uopšte na Balkan.

Iz bečkog gradskog sekretarijata za privredu, rad i zapošljavanje i Biroa za zapošljavanje, kažu da još zvanično nemaju informacije o tome koliko je zaposlenih poreklom iz Srbije prethodnog meseca napustilo Austriju.

Ali i iz sekretarijata i iz kancelarije Eurocomm kažu da srpski radnici svakako mogu da se vrate.

– Prema uredbama ministra zdravlja dozvoljen je saobraćaj ljudima koji rade u Austriji, a žive u susednim zemljama. Takođe, povratnici koji žive u Austriji smeju da se vrate, ali se moraju podvrgnuti četrnaestodnevnom karantinu – kažu iz sekretarijata.

Iz bečkog Krovnog udruženja socijalnog osiguranja su uporedili brojeve zaposlenih za februar i mart. Prema statistici zaposlenih socijalnog osiguranja u martu 2020. godine bilo je ukupno zaposleno 705.244 stranih državljana, a među njima i 28.236 iz Srbije.

U februaru 2020. bilo je 30.404 srpska državljana koji su bili zaposleni u Austriji. To odgovara smanjenju od 2.168 osoba. Ukupno se broj zaposlenih iz inostranstva u Austriji od februara 2020. smanjio za 110.084 na 705.244 (mart 2020).

U statistici zapošljavanja se ne pravi razlika prema tome ko je redovno zaposlen i ko je sezonski radnik. Zaposlen je onaj ko legalno radi u Austriji i prijavljen je kod socijalnog osiguranja. U statistici su obuhvaćeni i honorarno zaposleni, ali nisu obuhvaćeni oni koji koji zarađuju mesečno maksimalno 460 evra.

U prvoj fazi postepenog popuštanja restrikcija sada su male radnje dobile mogućnost da otvore svoja vrata od 7:40 do 19:00 časova.

Ekonomski stručnjaci ove mere vide kao pozitivan razvoj po privredu, jer je mesec dana nemogućnosti da rade koštalo trgovinu, prema podacima “Johanes Kepler” univerzita iz Linca, najmanje između dve do tri milijardi evra, a prema “Agenda Austria” čak 6,7 mlijardi evra.

Istovremeno stupilo je na snagu i proširenje obaveze nošenja zaštitne maske, na sve prodavnice, javnom prevozu, kao i taksiju ili drugim vozilima koja komercijalno prevoze putnike. Takođe omogućeno je i otvaranje saveznih parkova u Beču, koji čine 230 od ukupno oko 12.500 hektara javne zelene površine grada.

Ukoliko prva faza postepenog popuštanja restrikcija ne bude negativno uticala na stopu rasta broja inficiranih, planirano je da se od 2. maja otvore sve druge prodavnice, to jest i tržni centri.

(Tpknews.com/Telegraf)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker