REŠENA MISTERIJA: Evo odakle potiče smrad koji se osećao u Požarevcu

Neobičan smrad postao je jedna od glavnih tema u svakodnevnom životu građana Požarevca, ali i na društvenim mrežama gde su se ređali mnogi komentari.

Najproblematičnije je bilo u danima pred Ljubičevske konjičke igre. Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, kazao je da izveštaje koje je grad dobio od službi i drugih institucija nisu do sada dali odgovor na pitanje šta je uzrok pojave ovih neprijatnih mirisa.

O uzrocima ovih neprijatnih mirisa u Požarevcu se do sada samo nagađalo. Jedni su tvrdili da su u pitanju farme u okolini grada, dok drugi misle da je uzrok smrada zagađenje pojedinih kanala i rukavaca, odnosno vodenih površina u koje se sliva kanalizacija, a koje sa smanjenjem vodostaja prouzrokuju jači miris.

Ovim povodom oglašavamo se i mi iz redakcije TPKNEWS-a sa ciljem da napokon rešimo i ovu misteriju nepodnošljivog smrada koji su građani Požarevca danima udisali.

Verovatno, vremenske prilike sa malom količinom padavina i visokim temperaturama vazduha u prethodnom periodu dovele su do opadanja nivoa reka, potoka i kanala. Njihovim povlačenjem u priobalju ostaje mulj bogat organskim materijama različitog porekla (neprerađene otpadne vode, ilegalne fekalne kanalizacije i drugo) koje se pod uticajem kiseonika iz vazduha intenzivno raspadaju šireći neprijatne mirise.

Međutim, po našem mišljenju ovo nisu prolazne pojave, već bi na njih građani Požarevca morali da se postepeno navikavaju i da im se prilagođavaju u narednim godinama.

Za sprečavanje širenja ovih neprijatnih mirisa ubuduće u Požarevcu, najefikasnije bi bilo da se otpadne vode prerađuju i kao čiste ispuštaju u reke, kanale ili potoke.

(Tpknews.com)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close