USKORO KREĆE GRADNJA: Evo kako će izgledati brza saobraćajnica od požarevačke petlje do Golupca

Grad Požarevac i opština Veliko Gradište i Golubac objavili su poziv za javni uvid u nacrt prostornog plana posebne namene, za izgradnju brze saobraćajnice od požarevačke petlje do Golupca.

Ova nova saobraćajnica bi trebalo da bude dugačka 68 kilometara i sa četiri vozne trake projektovane za brzinu od 100 kilometara na čas.

Prema planu, nova saobraćajnica počinje od isključenja sa autoputa E-75 Beograd-Niš kod požarevačke petlje. Trasa će se pružati od požarevačke petlje prolazeći kroz teritorije grada Smedereva, Požarevca, opštine Veliko Gradište sve do ulaska u Golubac, prateći postojeću trasu, stim što će obilaziti sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Postojeći put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Plan obuhvata realizaciju projekta iz tri deonice, gde je treća najduža, i predstavlja novoplaniranu trasu državnog puta, koja zaobilazi građevinska područja, naselja i preuzima tranzitni saobraćaj i kategoriju državnog puta IB reda, dok se postojeći put zadržava i omogućava odvijanje saobraćaja do i unutar naselja. Zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima i saobraćajnicama, planiran je veći broj različitih objekata državnog puta, kao što su mostovi, nadvožnjaci, kao i 22 podvožnjaka i 24 raskrsnica, a širina jedne vozne trake bi trebalo biti oko tri i po metara.

Utvrđeni plan obuhvataće i sledeća naselja:

  • Na teritoriji grada Smedereva – Vranovo, Mala Krsna i Skobalj
  • Na teritoriji grada Požarevca – Dragovac, Požarevac, Ćirikovac, Bubušinac, Bratinac, Bare i Beranje
  • Na teritoriji opštine Veliko Gradište – Sirakovo, Majilovac, Đurakovo, Popovac, Kisiljevo, Topolovnik, Kumane, Veliko Gradište, Kusiće i Tribrode
  • Na teritoriji opštine Golubac – Braničevo, Ponikve, Usije, Radoševac i Golubac.

Prateći sadržaji za korisnike državnog puta obuhvataće parkilališta, odmorišta, stanice za snadbevanje gorivom, javne telefone i po potrebi restorane i prodavnice. Slobodne površine biće predviđene za odmor i kraću rekreaciju.

Nosilac izrade prostornog plana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda i Institut za puteve Beograd. Realizacijom ovog projekta biće omogućen ekonomski i socijalni razvoj ovog dela Srbije.

Javni uvid u nacrt održaće se od 20. jula do 18. avgusta, svakog radnog dana u zgradama lokalne samouprave u Smederevu, Požarevcu, Velikom Gradištu i Golupcu, kao i na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji možete da pogledate OVDE.

Fizička i pravna lica primedbe na Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja mogu dostaviti u pisanoj formi opštinskoj upravi u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 18. avgusta 2020. godine. Primedbe na Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja mogu se dostaviti i direktno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektor za prostorno planiranje i urbanizam, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd.

Mesto, vreme i način održavanja javne prezentacije, kao i javne sednice komisije za javni uvid zavisi od epidemiološke situacije u Republici Srbiji i jedinicama lokalne samouprave u obuhvatu planskog dokumenta. Javnost će blagovremeno biti obaveštena o mestu, vremenu i načinu održavanja javne prezentacije i javne sednice komisije za javni uvid.

Radove na novoj saobraćajnici najavila je prošle godine potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović koja je između ostalog rekla da “sve građane Braničevskog okuga posebno zanima izgradnja brze sabraćajnice od autoputa kod Požarevca do Golupca. Ta magistrala će biti jedna od najlepših u Srbiji, pošto je to i jedan od najlepših delova naše zemlje”, rekla je Mihajlović novinarima i dodala da je vrednost tog projekta oko 350 miliona evra.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker