Ergela “Ljubičevo” na stazi oporavka (FOTO)

Dok brinu o zdravlju konja, zaposleni u ergeli rade i na uređenju ergele, kako bi unapredili i obogatili turističku ponudu.

Ždrebar rođena prošle godine

Najstarija ergela u Srbiji „Ljubičevo“, zadužbina kneza Miloša Obrenovića, na putu je potpunog oporavka i posle dugog niza godina u poslednje dve godine ostvarila je uspešno poslovanje sa finansijskim dobitom. Ova ergela početkom novog milenijuma bila je na putu da se, zbog ogromnih dugovanja koja su nastala u prethodnom periodu, mahom zbog političkuh pogrešnih odluka, kao i mnogo druge državne ergela, potpuno ugasi. Međutim, malo pomalo, uz pomoć lokalne samouprave i nadležnih ministarstva, to se nije desilo, već su ogromnni dugovi sanirani, a od kada je pre dve godine na mestu direktora postavljen dr vet. med. Mirko Stojanović ergela posluje u plusu.

Direktor Mirko Stojanović

Inače ergela “Ljubičevo” prethodnih sedmica došla je u žižu javnosti zbog pojave krpeljskog encefalitisa, zbog čega je u celom naselju proglašena vanredna situacija. Iako su stradala dva obolela konja, jedan je uspavan a drugi uginuo, u javnom preduzeću “Ljubičevo” zbog ovih problema nisu stali sa radovima, već ih nesmetano nastavljaju.

Proletna setva ovsa

 “Trenutno radimo na raščišćavanju visokog rastinja preko puta ergele, na mestu gde se održava Majski uranak, a raščišćavamo i jedan padok za konje koji je zarastao u korov. Ujedno, pripremamo se za izgradnju novog padoka, koji će za par nedelja početi da se koristi. Tokom ove godine trebalo bi da se završi i trim staza u krugu ergele, koja će služiti za rekreaciju građana”, kazao je Mirko Stojanović, direktor JP “Ljubičevo”.

U ergeli je očišćen i betonski otpad oko govedarske štale koji je bilo nemoguće kositi i održavati i na tom prostoru formiraće se nova travnata površina. U prethodnom periodu očišćen je i stavljen u funkciju zatvoreni manjež koji nije korišćen 25 godina, izgrađeno je 3.000 metara padoka za konje, očišćen je prostor oko starog pojila, gde je izbačeno 86 kamiona raznog šuta i loma.

“Proširena je trening staza koja je bila zarasla u rastinje i svedena na širinu 2,5 metra, a sada je vraćena njena prvobitna širina od 7 metara. Rekonstruisana je i kompletna trofejna sala, kao i fasada na istoj. Osim toga, urađena su i ulazna vrata na štalama koja su bila propala”, rekao je Stojanović.

“Ljubičevo” je uspelo da izmiri i velika zatečena dugovanja, pa je u prošloj godini izmireno 7.350.000, a pretprošle 6.683.544 dinara. Velikih dugova iz predhodnih godina više nema i slede za plaćanje samo obaveze iz tekuće godine. Takođe, redovno se plaćaju komunalne usluge, kao i računi za električnu energiju. Trenutno “Ljubičevo” na računu ima 4,5 miliona, potraživanja su 10,5 miliona, a dugovanja 900.000 dinara.

Što se konja tiče, u ergeli trenutno ima 14 grla. Od toga, 8 grla je vlasništvo JP”Ljubičevo” – dva starija konja i šest mladih od 2 godine, dok se na pansionu i treningu nalazi 6 grla privatnih odgajivača. “Razloge ovako malog broja starijih konja treba tražiti u reprodukciji, odgoju i selekciji u prethodnom periodu od 2011. do 2014. godine”, rekao je Stojanović.

ZAŠTITNE MERE

Kod ostalih konja nema promena i redovno se prati njihovo zdravstveno stanje, o čemu se nadležne službe svakodnevno obaveštavaju. “Komunalne službe” svakodnevno hvataju pse i mačke lutalice, a redovno se čiste štale i vrše dezinfekcija i deratizacija.

FALE RADNICI

U JP”Ljubičevo” radi 27 ljudi, što je nedovoljno za održavanje velikog kompleksa. U ovom preduzeću naročito nedostaje fizička radna snaga, kao i jahački kadar sa kojima su stalno u deficitu.

ZALIHE HRANE

Prošle godine proizvedeno je 300.000 kg pšenice, 1.300.000 kg kukuruza, 160.000 kg ovsa, 237.000 kg sena lucerke i 120.000 kg pšenične slame. Trenutno je u ergeli 110.000 kg lucerke, 96.000 kg oovsa, 15.000 kg kukuruza, a za štale je spremno i 73.000 kg slame.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker