EKSPRESNA PRESUDA: Dejan Savić iz Kurjača osuđen na 11 meseci zatvora

Više javno tužilaštvo ekspresno rešilo ovaj slučaj, čime preventivno deluje na moguće izvršioce nasilja u porodici.

Više javno tužilaštvo u Požarevcu

Dejan Savić (43) iz Kurjača kod Velikog Gradišta, osuđen je pred Višim sudom u Požarevcu na godinu dana i 11 meseci zatvora zbog tri krivična dela, na osnovu instituta sporazuma o priznanju krivice. Na godinu dana i 3 meseca on je osuđen zbog nezakonitog držanja i nošenja vatrenog oružja, na 6 meseci zbog nasilja u porodici i na 3 meseca zbog ugrožavanja sigurnosti. Ove kazne ukupno iznose 24 meseca, ali, po zakonu, ne mogu da se računaju zbirno, pa je izrečena kazna od godinu i 11 meseci zatvora.

Savić je uhapšen po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva iz Velikog Gradišta 1. maja zbog nasilja u porodici i određeno mu je zadržavanje od 48 sati. Prilikom saslušanja, utvrđeno je da je izvršio i krivično delo nezakonito držanje i nošenje vatrenog oružja, jer je supruzi Danijeli pretio ubistvom. Izvršenje trećeg krivičnog dela pridodato je posle svedočenja snaje njegove supruge, Milene Jevtić, koja je izjavila da je on u nju uperio pištolj, pa mu je određen pritvor od 30 dana. Pošto se radilo o tri krivična dela, nadležnost je 22. maja preuzelo Više javno tužilaštvo.

Prilikom hapšenja, Saviću je oduzet neregistrovani pištolj „Zbrojovka“ 6,35 mm.  

Svađa između supružnika izbila je 16. maja, u njihovoj porodičnoj kući u Kurjaču. Usred svađe, dok je Savić vređao ženu  i govorio da nije imala ništa od imovine pre udaje za njega, ona je izašla u dvorište, sela u neregistrovani auto i krenula ka Požarevcu. Nju je suprug pozivao preko mobilnog, a onda je svojim autom krenuo za njom i sustigao je kod Novog groblja. Tad je izašao iz auta, gurnuo je i vređao, zbog čega se ona uplašila.

Zbog toga se umešala njena snaja, koja je bila s njom u autu i koja je pokušala da je odbrani, ali je on tada u nju uperio pištolj. Pošto se smirio, otišao je kući, ali ga je tamo našla policija i uhapsila. Zamenik višeg javnog tužioca, na predlog advokata koga je angažovao osumnjičeni, sklopilo je sa njim sporazum o priznanju krivice, što je Viši sud prihvatio i verifikovao, pa je presuda pravosnažna.

Kada stigne rešenje o izrečenoj kazni, osuđeni će biti pušten iz pritvora u kojem se nalazi od 16. Maja, a kasnije će biti upućen u  neki kazneno-popravni zavod na izdržavanju kazne. Njemu je, uz kaznu zatvora, oduzet nelegalni pištolj i izrečena mera zabrane prilaska oštećenoj, pa je on izjavio da će boraviti kod svoje sestre.

Interesantno je da je Više javno tužilaštvo u Požarevcu ovaj slučaj započelo i okončalo za samo 9 dana. U tom period saslušalo je oštećene, osumnjičenog, uradilo razna veštačenjau i napravilo sporazum o priznavanju krivice koj je Viši sud prihvatio, tako da je presuda postala pravosnažna. Ovako ekspresno rešavanje slučaja preventivno deluje na moguće izvršioce nasilja u porodici, a osuđenog Savića sprečava da ponovi krivično delo.

NADZOR

Ukoliko dođe do razvoda, supružnicima sleduje brakorazvodna i imovinska parnica. O ovom slučaju obavešten je i Centar za socijalni rad, koji će vršiti nadzor i na taj način proveravati da li se osuđeni pridržava zabrane prilaska opštećenoj.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker