NEPOSLUŠNI DEKAN: Džaba se koprcao vladika Ignatije (Dobrivoje Midić), episkop požarevačko-braničevski

Džaba se vladika Ignatije (Midić), dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, koprcao da ne sprovede odluku Sinoda Srpske pravoslavne crkve o uklanjanju dvojice predavača iz najviše obrazovne ustanove SPC.

Foto: SPC

Episkop braničevski je pokušao da zaštititi episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) i Marka Vilotića, sekretara vladike diseldorfsko-nemačkog Grigorija (Durića), ali je poslednjom sinodskom odlukom i sam smenjen sa mesta dekana.

Dekan je krajem septembra u dopisu obavestio „crkvenu vladu“ o razlozima zbog kojih ne može da sprovede sinodsku odluku o smeni predavača i „braće u Hristu“ sa fakulteta. Vladika Ignatije u pismu Sinodu naveo je da iz zakonskih razloga, s obzirom da je Bogoslovski fakultet deo Beogradskog univerziteta, ne može da sprovede odluke o smeni vladike Maksima, redovnog profesora na Katedri za patristiku i docenta Marka Vilotića na Grupi na hrišćansku filosofiju i religiologiju, jer bi time prekršio više državnih zakona, koji je ovaj fakultet dužan da poštuje.

Vladika Maksim našao se na tapetu poslednjeg saborskog zasedanja SPC zbog stavova o ukrajinskom crkvenom slučaju i pitanju autokefalije, o čemu je on pre saborskog zasedanja javno polemisao sa vladikom bačkim Irinejem.

Vladici Maksimu, osim izvinjenja, na Saboru nije izrečena nikakva epitimija – crkvena kazna, ali mu je Sinod zamerio što je o toj temi ponovo govorio u javnosti. Inače, on je već dugo i na udaru pojedinih episkopskih krugova i dela crkvene javnosti zbog tolerantnog stava prema Darvinovoj teoriji evolucije, zbog čega se i izvinjavao Saboru SPC.

Naravno, ovaj slučaj ima duboku političku pozadinu, jer su i vladika Maksim i vladika Grigorije kritičari kosovske politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što se najbolje videlo prilikom majskog zasedanja Sabora, na kome je predsednik Republike napadao i čak pretio pojedinim vladikama. Ovi potezi sinoda SPC se u javnosti tumače kao čista osveta zbog kritikovanja poteza predsednika Vučića u vezi sa Kosovom.

Vladika Ignatije (Dobrivoje Midić), episkop požarevačko-braničevski i smederevski, rođen je Knez Selu kod Niša, 17. oktobra 1954. godine. Bogosloviju Svetog Save u Beogradu završio je 1974. godine sa odličnim uspehom, a studije teologije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu okončao je 1980. godine. Na tom fakultetu predaje dogmatiku i etiku. Za dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu izabran je krajem juna prošle godine. Zamonašio se 1991. a za episkopa je izabran 1994. godine.

Postdiplomske i doktorske studije iz sistematske teologije je završio je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Atini. Na Atinskom univerzitetu je studirao i vizantijsku književnost i antičku filozofiju. Proučavao je dela Georgija Florovskog, episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića), mitropolita pergamskog Jovana (Ziziulasa), jednog od značajnijih pravoslavnih teologa današnjice, s kojim je i prijatelj.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker