PROJEKAT “PROBUDI DUNAV”: Dunav Velikom Gradištu i Golupcu može da donese bogatstvo! A evo i kako…

Procenjuje se da bi Srbija mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od domaćih i stranih nautičara, brojnih turista i ekonomskog razvoja lokalnih samouprava duž toka Dunava.

Đerdapska klisura

Agencija za upravljanje lukama Republike Srbije predstavila je danas nastavak rada na projektu „Probudi Dunav“ čiji je cilj promocija nautičkog saobraćaja i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, kroz povezivanje jedanaest autentičnih gradova: Smederevo, Кladovo, Donji Milanovac, Кostolac, Golubac, Veliko Gradište, Novi Sad, Beograd-Zemun, Sremske Кarlovce, Apatin, Banoštor.

„Već četvrtu godinu zaredom, podaci Agencije pokazuju značajna povećanja u teretnom saobraćaju i rekordne količine pretovarenog tereta. U pretohodnoj godini, na rekama u Srbiji, pretovareno je 11,8 miliona tona, odnosno 11,5% više u odnosu na 2017. godinu”, izjavio je Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije.

Dodao je da Međunarodni putnički saobraćaj, iz godine u godinu, beleži stabilan trend rasta.

Prema podacima Agencije, tokom prošlogodišnje nautičke sezone, na šest međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji zabeleženo je 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale. U odnosu na 2017. godinu, broj pristajanja kruzera veći je za 15%, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

Beograd je, i dalje, stranim turistima najatraktivnije međunarodno putničko pristanište sa više od polovine ukupnog broja pristajanja i oko 80.000 turista. Slede ga pristaništa u Novom Sadu i Donjem Milanovcu.

“Prošle godine, otvorili smo pristanište u Golupcu, koje je uspešno završilo nautičku sezonu sa 44 pristajanja i više od 6.000 prelazaka obale. Prateći stalan i povoljan trend rasta u putničkom saobraćaju, očekujemo da se do 2025. godine udvostruči broj pristajanja kruzera i turista na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji”„ kaže Perović.

Veljko Кovačević, pomoćnik ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture istakao je da je ministarstvo uvrstilo investicije u vodni saobraćaj u novi investicioni ciklus u infrastrukturu.

Trenutna vrednost ulaganja u projekte je 205 miliona evra, a Кovačević je najavio da se do kraja godine očekuju dodatna ulaganja u vodni saobraćaj. Кovačević je dodao da će pored projekata unapređenja lučke infrastrukture i plovnih puteva u Srbiji, ministarstvo posebnu pažnju posvetiti obnovi domaće flote.

Promocija prirodnog bogatstva Podunavlja će omogućiti razvoj istočnih i severnih krajeva naše zemlje i putničkog rečnog saobraćaja u Srbiji. Na taj način, podstiče se povećanje prihoda lokalnih samouprava kroz turizam i afirmaciju domaće radinosti, gde spadaju Golubac i Veliko Gradište.

Cilj Agencije jeste da gradove ovog područja ucrta na turističku mapu Evrope, a Srbiju svrsta među lidere u putničkom saobraćaju. Procenjuje se da bi Srbija mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od domaćih i stranih nautičara, brojnih turista i ekomonskog razvoja lokalnih samouprava, navedeno je u saopštenju.

(Tpknews.com/Biznews)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker