POČEO POPIS SVIH IMENA: Državu zanima ko vam šalje novac iz dijaspore

Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu, kao i svakoga kome novac stiže, od ponedeljka se nalazi u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake.

Biće popisani i građani koji su iz inostranstva primili novac na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao i pomoći i poklona.

Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Novčana doznaka nije samo ona koja „legne“ na račun u banci, već se odnosi i na usluge koje pružaju platne institucije, putem kojih novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa. Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, platne institucije, Pošta Srbije, Vestern junion, Manigram i RIA Money transfer.

Osnovni cilj uspostavljanja registra je, kažu nadležni, unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca.

– Centralnim vođenjem podataka omogućava se olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti – navode u NBS.

Praktično, ovo bi značilo da bi u budućnosti i sav novac koji tetka iz Kanade poklanja ministru odbrane Aleksandru Vulinu trebalo da bude zabeležen, ali zbog tajnosti ovog registra ne možemo da budemo sigurni u to.

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker