MAME SU ZAKON: Državna protiv majki do nataliteta

Početak primene Zakona o finansijskoj podršci porodici izavao je brojna negodovanja u javnosti kao i zahteve za ostavkama nadležnih. Tim povodom prošle nedelje održan je i protest trudnica i porodilja pod nazivom „Mame su zakon“ na kome je zatražena izmena Zakona za koji tvrde da je diskriminatorski.

Foto: Stefan Kojić

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom godinama je najavljivan kao zakon koji će kada bude usvojen „promeniti puno stvari u Srbiji“.

I jeste. S jedne strane, krug majki koje će ubuduće imati pravo na naknadu tokom odsustva radi nege deteta proširen je – tako osim onih koje imaju poslove „za stalno“ na naknadu sada mogu da računaju i vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnice, ali i one angažovane po osnovu ugovora o delu ili ugovora o povremenim poslovima. S druge strane je priča koja je prošle nedelje isterala na ulicu više od 1.000 ljudi koji su pred Vladom protestovali tražeći izmenu Zakona koji je svojom odredbom da u obračun naknade za porodilje ulazi poslednjih 18 meseci, oštetio sve one žene koje su zaposlene kraće od toga.

Prema novom Zakonu, žena koja je radila šest meseci pre nego što je ostala trudna za platu od 25.000 dinara primaće mesečnu naknadu kada se porodi tek nešto veću od 8.000 dinara. Druga stvar zamerena tvorcima Zakona je i maksimalno ograničenje naknade na tri prosečne zarade, što znatno umanjuje prihode budućim majkama koje su dobro zarađivale. Rezultat protesta za sada je samo obećanje koje je dala ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović da će zakon biti popravljen i da će se ona zalagati da u obračun uđe pet prosečnih zarada. O ovima sa najnižim primanjima nije bilo reči.

Porodilje su neposredno pre usvajanja ovog Zakona imale pravo na 100 odsto zarade ako su radile više od šest meseci. Ako su radile tri do šest meseci dobijale su 60 odsto, a za manje od tri meseca imale su 30 odsto od plate. U obračun zarade ulazio je period od 12 meseci, a ukoliko u nekom od tih meseci nije bilo uplata računalo se 50 odsto od republičkog proseka. Pre toga, situacija za buduće majke bila je lošija.

Na primer, žene koje su se u Srbiji porodile tokom 2005. dobijale su svega 60 odsto od zarade tokom porodiljskog, a situacija se popravila usvajanjem zakona koji je početkom 2006. uveo, na primer i dve godine odsustva za treće dete (što važi i danas).

Ministar za rad Zoran Đorđević ocenio je danas da je protest trudnica i porodilja nezadovoljnih Zakonom o podršci porodica s decom “politički protest“. On je naveo da bi primena takvih odredbi predstavljala diskriminaciju, te da je trudnicama i porodiljama dostupno dve vrste pomoći.

Kako je Đorđević objasnio gostujući na TV Pink, jedna od pomoći je ona koja se isplaćuje za svako rođeno dete, a da su odredbe o naknadama za porodiljsko odsustvo ili za negu deteta “pogrešno protumačene”.

Povodom ove izjave ministra Đorđevića oglasila se inicijativa „Mame su zakon“. Kako se navodi u saopštenju, ministar je „zaboravio da naglasi da je protest ostao stranački neobojen i da će sve dalje aktivnosti biti takve“.

„Politika nije rezervisana samo za predstavnike vlasti, već i za građane. Ovaj zakon i primena istog jeste politika i direktno se tiče jedne od najosetljivijih društvenih grupa u Srbiji danas – trudnica i porodilja. Građani se bave politikom, a glasni su onda kada ih politika koju izglasa vladajuća većina toliko pogađa da nemaju drugog izbora“, navodi Inicijativa u saopštenju.

Inicijativa napominje da iako se izmeni postojeći Zakon, Ministarstvo za rad mora biti svesno da se oko ovog pitanja mora proširiti rasprava i naći bolja formula za izračunavanje pripadajućih nadoknada, „koja nijednu porodilju neće ostaviti bez dostojanstvenih primanja sa tek rođenom bebom ili bebama“.

Inicijativa je u saopštenju ponovila da ne traži smenu ministra, već da „zajedničkim snagama žele da u najkraćem mogućem roku reše egzistencijalni problem velikog broja porodica u Srbiji nastalih usled primene lošeg zakona“.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom usvojen je krajem jula ove godine.

Iako zamišljen kao mera podsticaja nataliteta, kritičari smatraju da su odredbama ovog zakona diskriminisane neke od grupa žena poput preduzetnica, dok su nekima zbog nedovoljnog povezanog radnog staža značajno umanjena sredstva pomoći za prvu godinu roditeljstva, koje iznose i nekoliko puta manje od minimalne zarade u Srbiji.

Osim dospelim rešenjima o pomoći majkama na mizerne sume, dodatno nezadovoljstvo izazvale su i poruke službenice Ministarstva za rad Milene Antić Janić tokom gostovanja na RTS-u, kao što su ona da „nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu (koja želi da zatrudni)”, jer je njemu “žena potrebna da radi”.

Roditeljski portal Bebac zatražio je hitnu i neopozivu ostavku ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića zbog propusta u Zakonu o finansijskoj podršci porodici, ali i izjava zaposlenih u ministarstvu kojim upravlja.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije (SZZSZS) takođe je apelovao da se zakon hitno izmeni, a izmene je zatražila i Poverenica za ravnopravnost.

Na protestu „Mame su zakon“ okupilo se oko hiljadu ljudi, među kojima su najbrojnije bile mame i trudnice.

Kako su okupljeni ukazali, novim propisom oštećene su majke koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu pre nego što su zatrudnele, zatim majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, kao i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate. Dodatni problem je što zakonom nije određeno koja je minimalna nadoknada koju porodilje dobijaju na mesečnom nivou. U pojedinim slučajevima ona je iznosila samo 1.000 dinara.

Okupljeni su naglasili i da protest pod nazivom „Mame su zakon“ nije politički obojen, niti ga je organizovala neka politička stranka, već da je organizovan preko društvenih mreža.

(TPKNEWS/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker