SRAMNA PRESUDA: Direktoru i treneru kućni zatvor za utapanje braće na Srebrnom jezeru

Direktoru i treneru godinu dana kućnog zatvora, uz elektronsko praćenje, zbog utapanja dvojice braće na Srebrnom jezeru.

Nastradala braća i pripadnici Žandarmerije na Srebrnom jezeru

Apelacioni sud u Kragujevcu doneo je pravosnažnu presudu kojom se direktor Osnovne škole “Karađorđe” iz Rače, Zoran Jovanović, i školski trener Miloš Gajić, osuđuju na godinu dana kućnog zatvora, uz elektronsko praćenje, zbog utapanja dvojice braće, Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića, koje se dogodilo 11. septembra 2016. godine.

Time je delimično uvažena žalba Osnovnog javnog tužilaštva u Velikom Gradištu, jer su direktor i trener prethodno osuđeni na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine. Pravosnažnom presudom, Apelacioni sud potvrdio je kaznu od dve godine zatvora za bračni par iz Niša, Milanku i Dragana Stankovića, vlasnika pedalina sa kojih su dečaci pali u jezero i utopili se.

Četvoro optuženih teretili su se za teško delo protiv opšte bezbednosti, za koje zakon propisuje od jedne do osam godina zatvora. Direktor škole i školski trener bili su optuženi jer nisu vodili računa o bezbednosti osnovaca, koje su kobnog dana doveli na jezero posle fudbalske utakmice u Velikom Gradištu. Supružnici iz Niša optuženi su jer su pedaline iznajmili maloletnicima bez pratnje odraslih i zato što im nisu dali zaštitne prsluke.

Braća Stefan i Nikola stradali su 11. septembra 2016. godine kad su, sa još četiri druga, iznajmili pedalinu i otisnuli se na Srebrno jezero, iako su bili neplivači. U jednom trenutku, Stefan je skliznuo u vodu, pa je Nikola skočio za njim da mu pomogne, ali su ubrzo obojica nestali u jezeru. Za njima je skočio jedan njihov drug, pokušavajući da ih spase, ali u tome nije uspeo.

ODŠTETA

Postupak protiv krivaca za tešku nesreću na Srebrnom jezeru pravosnažno je okončan i više ne postoji pravo žalbe nijedne strane. Roditelji nastradalih dečaka upućeni su na parnicu, radi naplate nematerijalne štete.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker