„Derbi“ Dragiše Kovačevića promovisan u Svečanim salonima u Požarevcu (FOTO)

U četvrtak, tri dana pre odigravanja 162. derbi utakmice između večitih rivala Crvene Zvezde i Partizana, u Svečanim salonima gradskog zdanja u Požarevcu održana je promocija knjige „Derbi“, koju je napisao doajen srpskog sportskog novinarstva, Dragiša Kovačević.

Promocija knjige Dragiše Kovačevića/Foto: M. V.

Sa njim na promociji bili su legendarni fudbaleri Zvezde i Partizana Zoran Filipović i Dževad Prekazi, koji su govorili o samoj knjizi i podsećali se trenutaka kada su i sami učestvovali u derbijima.

Sadržajem knjiga „Derbi“ obuhvaćen je svaki srpski večiti derbi, koji je odigran u Prvenstvu I Kupu. Knjiga je autentični podsetnik na vremena koja su obeležila decenije i 161. odigran derbi između fudbalera Crvene zvezde i Partizana. ima oko 600 fotografija, od kojih su mnoge iz porodičnih albuma igrača i prvi put su javno objavljene, a knjigu krase desetine anegdota.

Ovu veoma posećenu promociju otvorio je domaćin, gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović koji je gostima poželeo dobrodošlicu I kratko prokomentarisao ovaj događaj. – Derbi utakmice između Zvezde I Partizana su srpska svetanja koju drugi nemaju. Kao I druge svetinje I ovu moramo čuvati I negovati za buduća pokolenja – kratko je poručio gradonačelnik Požarevca.

Sam autor knjige „Derbi“ Dragiša Kovačević istakao je da je ovo četvrto, dopunjeno” izdanje knjige o večitom derbiju I da je prvu knjigu o derbijima napisao davne, 1980. godine. – Četri izdanja knjiga “Derbi” štampano je u preko 50.000 primeraka. Što se tiče samih derbi utakmica, njih je do sada pratilo peko sedam ipo miliona gledalaca, što je jedinstveni primer. Niko u svetu nema takav derbi kao što su utakmice između Zvezde I Partizana, možda samo u Argentini ali to je nešto drugo, jer njihova filozofija fudbala bitno se razlikuje od naše – naglasio je na početku promocije autorknjige.

On je rekao da prvi derbi koji je gledao bio je 32. derbi odigran 1963. godine.

– Tada sam imao 13 godina I sa jednim svojim drugom vozom smo došli iz rodnog Gornjeg Milanovca na utakmicu. Od te prve utakmice do poslednje 161. nisam propustio nijedan derbi a da ga ne odgledam uživo – kazao je Kovačević, prisećujući se svog prvog odgledanog derbija, on je dodao: – Ja se nikada nisam izjasnio za koji klub navijam i to je nešto što je veoma značajno u mojoj karijeri. Kada sam svojevremeno imao SOS kanal, mi smo desetak godina imali kancelarije na Marakani. Tada su nam jedni vikali da smo grobarski, a drugi da smo ciganski kanal. Dakle, nikada nisu mogli da tačno dobiju utisak za koga ja navijam i to je bila velika prednost u pisanju ove knjige. Videli ste sami večeras,ovde su bili prisutni igrači iz oba tabora i ja imam potpuno isti odnos sa svima, a to nije uopšte lako, moram da priznam – , iskren je bio autor knjige.

Ono što je stvorilo mit zvani „večiti derbi“, kako kaže gdin Kovačević, su navijači ova dva tima. Ništa od svega ovoga ne bi bilo da nije bilo upavo njih, ljudi koji vole fudbal, vole Zvezdu, odnosno Partizan na jedan način koji ljudima iz drugih krajeva sveta nije baš najjasniji, koji njima deluje fanatično, nestvarno, pomalo ludo. Ova knjiga je, pored samih aktera, posvećena upravo njima – navijačima, kako kaže autor:

„Ova knjiga ima, pre svega, jednu dozu pomirljivosti i ljubavi. Sport, odnosno fudbal zbližava ljude. Ja pokušavam i na ovim konferencijama, promocijama, da dočaram ljudima ono najlepše što derbi čini privlačnim i tako posebnim. Dakle da edukujemo ljude, da im objasnimo da ova utakmica nije rat, da su oni rivali 90 minuta, ali da su i pre i posle prijatelji, zaljubljenici u istu stvar. Samo velike utakmice stvaraju velike igrače. Verujte da nikada ne bi bilo Šekularca, Miloša Milutinovića, Džajića ili možda Piksija, da nije bilo tih velikih utakmica koje zovemo “večiti derbi”, jer ovi mečevi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ja ovom knjigom takođe želim da starije navijače podsetim na ta vremena, a ove klince koji sada dolaze i počinju da posećuju stadione da im dam do znanja šta je večiti derbi i kako tu svetkovinu treba da čuvamo, kako iskreno da ga volimo. Mi smo sada krenuli i po školama da promovišemo knjigu. Realno je da ne mogu svi dečaci da budu fudbaleri, ali navijači svakako mogu, dakle da klubu koji vole pomognu na jedan iskren, lep, normalan i civilizovan način“, rekao je on.

Legendarni centarfor Crvene zvezde Zoran Filipovićje istakao da, iako mu je Kovačević iskren prijatelj, nikada nije uspeo da sazna da li je navijač Zvezde ili Partizana.

„Ova knjiga predstavlja dragoceno svedočenje čoveka koji je na najbolji način opisao najvažniju utakmicu srpskog fudbala?” rekao je Filipović.

Bivša partizanova ubojita levica I ljubimac navijača Partizana Dževad Prekaz irekao je da je počastvovan što učestvuje na ovom događaju i izrazio zahvalnost Kovačeviću što neće biti zaboravljeni igrači oba kluba koji su stvarali ovu utakmicu.

„Sećam se svog prvog derbija. Bilo je to negde u maju 1977. Bio sam još tinejdžer. Iako je bilo 100.000 ljudi, nisam imao tremu, niti sam se uplašio. Štaviše, takva atmosfera me je inspirisala. Posrećilo mi se I jas na prvom derbiju dao I gol Zvezdi. Opalio sam loptu negde na 30 metar od gola I ona je uz veoma jak efe kao tane uletela u same rašlje Kajganićevog gola. Radost je bila neopisiva. Zatim je Zavišić, takođe, postigao evro gol za Partizan, dok je Dule Savić dao jedini gol za Zvezdu. Posle dužeg vremena pobedili smo Zvezdu, mada je ona bila već obezbedila titulu šampiona Jugoslavije“, priseća se Prekazi svog debija u derbiju.

Na kraju obojica fudbalera poručili su mladim fudbalerima koji su prisustvovali promociji da samo veliki rad, red I disciplina može od njih da naprave buduće fudbalske asove. Posebno su naglasili da bez poštovanja drugih, a nadsve starijih, nikada neće biti uspešni fudbaleri.

Ovoj promociji pored gradonačelnika Baneta Spasovića, deklarisanog partizanovca, prisustvovali su članovi gradskog veća, dok je boje zvezdaša u gradskoj vlasti branio član gradskog Veća, Dejan Krstić. Pored njih dvojice sedeli su fudbaleri iz Požarevca koji su igrali za Zvezdu I Partizan, Marjan Marković I Predrag Luka. U publici su bili mladi fudbaleri FK ”Mladi Radnik”, klub u kojem je Zoran Filipoić počeo karijeru, futsaleri, fudbaleri iiz „Presinga“, sportski radnici i novinari.

Po završetku promocije gradnačelnik Požarevca darovao je goste prigodnim poklonima,dok je autor knjige pokloni tridesetak primeraka „derbija“ mladim fudbalerima. Akteri promocije su se nakon njenog završetka fotografiali sa obožavaocima I potpisivali knjigu.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker