ANKETA: Da li moraju radnici i bolesni da idu na posao?

Ukoliko budu usvojene izmene Zakona o radu, zaposleni u Srbiji mogli bi dobiti otkaz ako se utvrdi da su lažirali bolovanje.

Ilustracija

Privredna komora Srbije je otišla korak dalje i traži sankcije i za lekara koji bez pokrića radniku otvori bolovanje. Za sada, čini se da su sindikati i vlada na istoj strani po pitanju propisa o bolovanju.

Da li treba dodatno zakonski pooštriti kontrolu opravdanosti odlaska na bolovanje? Sindikati kažu “ne” jer je i sadašnji Zakon o radu vrlo rigorozan.

Sindikati tvrde da su predložene izmene zakona ujdurma i da poslodavci pre svega žele da socijalno osiguranje preuzme na sebe plaćanje i bolovanja do 30 dana koje sada pokriva poslodavac. A poslodavci tvrde da to nije jedini problem.

Ko su radnici koji idu na lažna bolovanja i ko su lekari koji im daju pokriće za to? Ko će da utvrđuje ko je zaista bolestan a ko se pretvara?

Povodom incijative Privredne komore da i lekar koji odobri lažno bolovanje snosi sankcije, u lekarskom sindikatu ističu da poslodavac nije kompetentan da o tome odlučuje

Nadležni u vladi i u sindikatima kažu da sadašnji zakon precizno reguliše kontrolu bolovanja i da ga ne treba menjati.

Donošenje novog zakona o radu planirano je do kraja 2021. godine i trebalo bi da bude u potpunosti usklađen sa standardima Evropske unije.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker