GRADIŠTANCI, DA LI PLAĆATE PARKING? Da li JKP “Dunav“ ima pravo da naplaćuje parking ili ne?

Da li u Velikom Gradištu JKP “Dunav” ima pravo da naplaćuje parking ili ne, još uvek je misterija a odgovor smo potražili u zakonu.

Zakon ne poznaje vrstu uručenja koje je postalo standardno a to je da se doplatna karta ili kazne za parking stavlja pod brisače automobila. Međutim, u Velikom Gradištu još je mnogo nejasnih stvari koje se tiču upravo parkiranja vozila na parking mestima.

Gradištanci se pitaju da li moraju da plaćaju parking mesta i da li je JKP “Dunav” ovlašćeno da naplaćuje i kažnjava vozače koji ne uplate SMS-om parking poziciju?

Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke.

Javno preduzeće ima ovlašćenje od grada ili opštine, ali odluke gradskih ili opštinskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravni osnov za kažnjavanje neplaćanja parkiranja. S obzirom da zakon kaže, da opština koja na svojoj teritoriji nema ni jedno naseljeno mesto sa statutom grada, nema prava da vrši naplatu parkiranja. Tako da JKP “Dunav” nema prava da naplaćuje parkiranje na teritoriji opštine, čak ni po ovlašćenju opštine Veliko Gradište.

Parkiranje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS). Kaznenim odredbama ZOBS-a nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.

Neplaćanje parkiranja nije klasifikovano kao delo u krivičnom zakonu, niti kao prekršaj u prekršajnom zakonu. Da se vozilo ukloni paukom ili postavi uređaj kojim se sprečava odvoženje vozila (lisice) nalog izdaje saobraćajni policajac samo ako je vozilo nepropisno parkirano ili ugrožava normalno odvijanje saobraćaja po odredbama ZOBS-a član 278 stav 12., što znači da JKP “Dunav” to ne može da radi ako nije plaćeno parkiranje.

Policija nije nadležna niti sme da proverava ako ste parkirani na mestu gde je dozvoljeno parkiranje da li ste platili parkiranje.

Policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila sa mesta obeleženog za parkiranje ako vam je isteklo vreme ili niste platili parking.

To bi značilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po zakonu o izvršenju i obezbeđenju i da je sud ne bi trebalo prihvatiti.

Poseban problem je što doplatna karta pisana na vlasnika vozila koji možda uopšte nije upravljao vozilom taj dan, a na sudu treba dokazati da je baš vlasnik vozio. Takođe, vozaču nije uručena lično već se stavlja pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu uručenja, već je to predviđeno gradskom (opštinskom) odlukom koja olakšava posao kontroloru i stavlja se iznad zakona.

Pravo naplate kazne imaju državni organi, kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, ukoliko je u pitanju prekršaj. Da li to ovlašćenje ima JKP “Dunav”???

RAZLIČITI ARŠINI ZA NAPLAĆIVANJE PARKINGA U GRADIŠTU?

Kako saznaje “TPKNEWS”, naplatne karte se sve češće nalaze na brisačima automobila koji su stranih registarskih tablica!? Da li se kazne naplaćuju samo isključivo “strancima” ili isto pravilo važi za sve, nismo uspeli da saznamo? Novinar TPKNEWS-a pokušao je da dobije odgovore na pojedina pitanja od nadležnih u JKP “Dunav Veliko Gradište” ali se Ljubica Mitić, direktor ovog javnog preduzeća nije javljala na telefon. Kako saznajemo, nakon našeg pisanja o malverzacijama u JKP “Dunav Veliko Gradište”, direktorka je otišla na odmor.

S obzirom da smo do sada imali profesionalnu saradnju sa Mitićkom i ljudima iz pomenutog preduzeća, nadamo se da ćemo uskoro dobiti priliku da gradištanskoj javnosti predočimo činjenice koji će ovu “parking misteriju” otkloniti zauvek.

Na adresu “TPKNEWS” portala, već duži period javljaju se ljudi kojima je situacija oko parkinga nejasna, a mi se nadamo da smo donekle dali objašnjenje ali se iskreno nadamo da ćemo i od nadležnih uskoro dobiti objašnjenje i odgovore kojima će se celokupna situacija svima biti jasnija.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker