Da li će brana na Busuru zaštititi petrovačku opštinu od poplava

Na reci Busur u toku je izgradnja brane koja će od poplava trajno zaštititi Petrovac na Mlavi i meštane više sela u toj opštini.

Screenshot RTS

Četrnaestog juna prošle godine reka Busur probila je branu na jezeru, zbrisala pred sobom mostove i puteve, i poplavila brojna domaćinstva u selima petrovačke opštine.

Prilikom pucanja brane Busursko jezero se izlilo i poplavilo nizvodno nekoliko sela sve do Petrovca na Mlavi, duž toka reke Busur.

Nova brana na Busuru čija je izgradnja u toku, trebalo bi da od poplava trajno zaštiti meštane Busura, ali i drugih sela u slivu ove reke.

„Ova investicija selu Busuru mnogo znači, i meštani više neće da imaju straha, jer ovo će sad da se osigura. Nekih 150 domaćinstava neće više da bude ugroženo i poplavljeno“, kaže predrag Radić, predsednik MZ Busur.

Izgradnja brane počela je krajem prošle godine I trajaće 270 dana. Razlika između starog i novog sistema zaštite je u tome što više neće postojati akumulaciono jezero, čije je izlivanje i dovelo do prošlogodišnjih poplava.

„Ova brana će biti protočna i kontrolisano će velike vode Busura ići na regulisanu deonicu nizvodno, tako da je stepen zaštite povećan“, objašnjava Vuk Marković, iz „Vodoprivrede“ Požarevac.

Paralelno sa izgradnjom brane, uređuje se i nizvodni tok Busura. Izvođač radova je požarevačka „Vodoprivreda“, projekat je vredan skoro 190 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja.

(Tpknews.com/RTS)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close