Cene u vrtićima u Požarevcu nisu menjane godinama

Ekonomska cena vrtića iznosi 19.000 dinara, od čega roditelji plaćaju svega 3.900, a preostalи deo sume obezbeđuje grad Požarevac.

Tanja Lončar, v.d. direktorka PU „Ljubica Vrebalov“/Foto: M. Veljković

Na čelu Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“, koja ima 2.200 dece u 11 objekata i 15 pripremnih grupa, od pre nekoliko meseci nalazi se Tanja Lončar, kao vršilac dužnosti. Jedan od prioriteta nove direktorke je uređenje i obnova vrtićkih objekata. „Grad Požarevac izdvojio nam je sredstva u iznosu od 50 miliona i trenutno se u „Bubamari“ vrši zamena grejne instalacije, što treba da se završi do kraja avgusta. Čekaju nas radovi i u „Leptiriću“, „Bambiju“ i „Majskom cvetu“, za koje očekujemo da će krenuti uskoro sa radom“, rekla je direktorka.

Ekonomska cena vrtića je 19.000 dinara i ona nije menjana dugi niz godina. Roditelji učestvuju sa 20%, odnosno plaćaju 3.900, a ostatak plaća Grad Požarevac. Takođe, Grad Požarevac regresira cenu boravka blizanaca, trećeg i svakog narednog deteta, tako da roditelji plaćaju 50% iznosa. Kod deca sa smetnjama u razvoju Grad Požarevac regresira pun iznos cene vrtića, odnosno roditelji ove dece ne plaćaju vrtić.

Prilikom poslednjeg upisa, „ispod crte“ je ostalo oko 300 deteta, što znači da je neophodno proširenje kapaciteta. „Već duže vreme pokušavamo da rešimo problem i smanjimo listu čekanja na upis u vrtić. U dogovoru sa osnivačem, Gradom Požarevcom, tražimo optimalno rešenje za rešavanje ovog važnog pitanja na dobrobit dece i svih nas“, kazala je direktorka.

U sklopu Predškolske ustanove, od 2009. godine radi i putujući vrtić, u okviru IMPRES programa. Tokom leta okupljaju se deca iz udaljenih delova Požarevca i Kostolca i sa njima se rade radionice na određenim lokacijama. Tokom zime autobus se koristi za decu romske nacionalnosti koja se prevoze do Kostolca. „Ove godine radionice kreću sa radom od 8. jula i traju do 2. avgusta. U ponedeljak je u Didinom selu, u utorak u „Kanalu“, u sredu u Bradarcu, u četvrtak u MZ Radna mala i petkom u Brežanu“, najavljuje direktorka.

Dečji vrtić „Bambi“/Foto: M. Veljković

Među brojnim aktivnostima Predškolske ustanove, nedavno je bilo i organizovanje Dana ustanove, uz svečanu akademiju, gde su, po prvi put, učestvovali svi objekti sa decom. „Pre dva meseca smo oformili hor PU „Ljubica Vrebalov“ koji broji 35 članova. Učestvovali smo na akademiji, na Festivalu tradicionalnih igara i modernog plesa, na manifestaciji „Dan borbe protiv bele kuge“ i na svečanoj akademiji povodom gradske slave Svete Trojice, a organizovana je i Balonijada“, nabraja direktorka.

KADROVI

„Ukupan broj zaposlenih u Ustanovi je 264 u stalnom radnom odnosu. Zbog prirode posla i strukture zaposlenih (radi se o ženskom kolektivu ) po potrebi se uzimaju zamene, tako da, što se kadrovske opremljenosti tiče, nema problema“, kaže direktorka.

BEZBEDNOST

„Od kada sam stupila na dužnost trudim se da bezbednost dece bude na visokom novou. Sredina mora da bude bezbedna, a i briga vaspitača je najvažniji faktor. Redovno obilazim vrtiće i trudim se da otklonim sve uočene nepravilnosti. Za sada nije bilo nikakvih problema“, kazala je direktorka.

BEZ EPIDEMIJA

Epidemija u požarevačkim vrtićima ove godine nije bilo, između ostalog i zbog toga što u PU „Ljubica Vrebalov“ radi stručni tim preventivne zdravstvene zaštite koji se bavi unapređenjem zdravstvene zaštite.

MOBILJAR

„U pojedinim vrtićima su obnovljeni mobilijari. Osnivač, Grad Požarevac je obezbedio projekte i sredstva u te svrhe. Uskoro obnavljamo dvorište vrtića „Neven“ i trudićemo se da u budućnosti radimo još više na tome“, najavila je direktorka.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker