ISPOD HOMOLJSKIH PLANINA KOD KUČEVA: Čekaju vas lepa Vlajna, raspeti Isus i veštica koja začarava ljude

Na teritoriji Kučeva ima najviše jama i pećina u Srbiji, čak 14. ali samo dve imaju turističku stazu. Predstavljamo vam tri najlepše i najpoznatije: Ceremošnju, Ravništarku i Dubočku pećinu.

Ilustracija

Ceremošnja je prva pećina u opštini Kučevo koja je otvorena za posetioce 1980. godine. Sakrivena ispod najvišeg vrha Homoljskih planina, Štubeja, pleni lepotom.

– Ovu našu pećinu krase tri prelepe kitnjaste dvorane, jedan kanal ili hodnik. Ukupna dužina ove turističke staze u pećini je 431 metar – , objašnjava Ljubiša Petrović, prenosi RTS.

U Ceremošnji će vas dočekati lepa Vlajna i njen mali mladoženja, proći ćete pored kamenog vodopada u Areni, do raspetog Isusa.

Pećina Ceremošnja

Pećina Ceremošnja prepuna je nakita koji je stvorila priroda, ali među svim ovim ukrasima izdvaja se jedan. Stub visok devet i po metara je i zaštitni znak Ceremošnje, a zove se „Na večnoj straži“.

U Ceremošnji je temperatura ista i zimi i leti, oko osam stepeni, pa će vam posle obilaska dobro doći okrepljenje specijalitetima Homolja.

PAZITE SE VEŠTICE

Samo par kilematara dalje je Ravništarka. Ovu pećinu otkrio je 1897. godine Jovan Cvijić, a za posetioce je otvorena 2007. Duga 560 metara, i posebna po tome što ima i ulaz i izlaz.

– Postoje priče da je zla veštica ovde začarala mnoge Ravništarce, tako da su oni ostali ovde u nekom pećinskom nakitu, kao mali ljudi koji su zamrznuti u vremenu – , kaže Klara Morača iz Turističkog info-centra Kučevo.

Pećina Ravništarka

U kompleksu Ravništarke postoje i bungalovi za smeštaj gostiju. A, ukoliko volite aktivan odmor, domaćini su se i za to pobrinuli.

– Imamo obeleženu biciklističku stazu, planinarsku stazu ko želi da ode do najvišeg vrha Homoljskih planina, Štubeja, postoji biciklistička staza duga 14 kilometara – , navodi Nebojša Brsanović, v.d. direktora TO Kučevo.

A kao treću obiđite najveću Dubočku pećinu. Do nje doduše nije lako stići, ali ćete ostati bez daha kada stanete ispred impozantnog ulaza, visokog preko 20 metara.

– Ulaz je jednog gigantskog karaktera, što znači da posetioci u stvari posećuju samo prilazni deo, odnosno njen ulaz koji negde do 130 metara prima dnevno svetlo – , kaže Klara Morača.

Dubočka pećina

Sa 2.275 metara hodnika, Dubočka pećina je najduža u Srbiji. Još uvek nije u potpunosti istražena, pa je pravi izazov za speleologe i avanturiste.

(Tpknews.com/RTS)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close