ODLUKA NBS: Bugarski lev i rumunski lej u menjačnicama u Srbiji

Bugarski lev i rumunski lej moći će da se menjaju u menjačnicama u Srbiji, prema odluci Narodne banke Srbije (NBS), koja je danas takodje uvrstila kuvajtski dinar na svoju deviznu kursnu listu.

Dinar Dinari Novac Pare / Foto: Profimedia

“Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu”, navodi se u saopštenju NBS.

Bugarska valuta će na kursnoj listi imati slovnu oznaku BGN i numeričku oznaku 975, dok će rumunski lej imati sa slovnu oznaku RON i numeričku 946.

Pri donošenju odluke o uvođenju dve nove valute na kursnu listu, NBS se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje s tim zemljama u narednom periodu.

U obzir je uzet i konstantan rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju, a očekuje se da uvođenje dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom.

Takođe, uzeta je u obzir i činjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice Evropske Unije.

Izvršni odbor centralne banke je takođe danas doneo odluku kojom je omogućena trgovina u formi deviza mađarskoj forinti, poljskom zlotu, češkoj kruni, konvertibilnoj marki i hrvatskoj kuni, valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca.

Odluka o ponovnom uključivanju kuvajtskog dinara na kursnu listu za devize NBS je doneta zbog činjenice što u navedenoj valuti postoje ugovori o zajmu odobreni budžetskim korisnicima, kao i da će se u ovoj valuti povlačiti sredstva u okviru narednih tranši kredita.

“Na taj način Republika Srbija će ostvariti uštede kroz smanjenje troškova korišćenja posredničkih valuta (evro ili američki dolar) u kreditnim aranžmanima zaključenim u kuvajtskim dinarima. Ovime se povećava efikasnost servisiranja plaćanja odnosno naplate po postojećim (i budućim) kreditima u ovoj valuti u kojima Narodna banka Srbije ima ulogu agenta Republike Srbije”, zaključuje se u saopštenju.

Odluka stupa na snagu 1. februara 2018. godine.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker