JEZIVI PRIZORI IZ ŠPANIJE: Broj umrlih od korone nastavlja da raste (VIDEO)

Vojnici koji su dezinfikovali domove za stara lica u Španiji zatekli su više starih osoba, koje ostavljene i prepuštene same sebi, a neke od njih su ležale mrtve u svojim krevetima, saopštila je ministarka odbrane Španije.

Foto: EPA/Chema Moya

Užasna vest objavljena je u trenutku kad se Španija suočava sa daljim rastom broja zaraženih i umrlih od korona virusa, dok su zdravstvene vlasti započele distribuciju skoro 650.000 kompleta za brzo testiranje.

Ministarka Margarita Robles u ponedeljak je saopštila da su pripadnici specijalnih Jedinica za reagovanje u vanrednim situacijama zatekli tela tokom obavljanja dužnosti.

“U pojedinim domovima vojska je zatekla stare osobe koje su ostavljene i prepuštene same sebi, među kojima i lica koja su umrla u svojim krevetima”, saopštila je ministarka odbrane Margarita Robles u TV programu Ana Rosa. Ona je istakla da tako nehuman tretman neće biti tolerisan i da će svako ko zanemari svoju dužnost krivično odgovarati.

“Što se toga tiče, bićemo veoma jasni i neumoljivi i upućujemo veoma jasnu poruku: oni koji ne budu ispunjavali svoje dužnosti suočiće se zakonskim posledicama u punom obimu”.

Virus je u Španiji do sada odneo 3.434 života – još u nedelju bilo je 1.720 žrtava. Zaraženo je ukupno 47.610 ljudi.

Bolnice i pogrebna preduzeća u okolini Madrida izloženi su ogromnom pritisku, a regionalne zdravstvene vlasti podigle su improvizovanu mrtvačnicu u “Palasio de Jelo”, velikoj ledenoj dvorani na severoistoku prestonice.

“Ovo je privremena i vanredna mera, koja prvenstveno ima za cilj da ublaži bol porodica žrtava i rastereti madridske bolnice”, saopštila je ponedeljak regionalna vlada.

U Španiji, kompleti za testiranje obezbeđeni su za medicinsko osoblje u prvim redovima borbe protiv virusa, starije osobe u domovima i u regionima najžešće pogođenim krizom. Oko 12 odsto svih kojima je otkriven korona virus – oko 3.910 osoba – zdravstveni su radnici, saopštila je vlada u ponedeljak ujutro.

Španski premijer Pedro Sančez pozvao je EU da osmisli neku vrstu Maršalovog plana kako bi se reagovalo na ekonomske posledice krize i saopštio da će vanredno stanje u zemlji biti produženo do 11 aprila. Španija je u izolaciji od 14. marta, pa ljudi mogu da izlaze samo da kupe namirnice ili lekove, potraže lekarsku pomoć ili da bi otišli na posao i vratili se kući.

Fernando Simon, šef španskog Centra za vanredne situacije u zdravstvu, upozorio je da iako se očekuje da će ove nedelje zaraza dostići vrhunac, to ne znači da “je sve rešeno”, već da “moramo da udvostručimo napore kako se ne bismo vratili za korak nazad”.

Gradonačelnik Madrida Hoze Martinez-Almedija izjavio je da će lokalni pogrebnici od utorka obustaviti sakupljanje tela žrtava korona virusa, jer nemaju zaštitnu opremu. U pismu španskom ministru zdravlja, u koje je El Mundo imao uvida, gradonačelnik apeluje da se obezbede zalihe u većim količinama:

“Nadam se da ste svesni koliko će situacija biti ozbiljna ako ove nedelje ne budemo mogli da sahranimo i kremiramo umrle od Kovida 19”, rekao je on.

Najveći broj slučajeva je evidentiran u Madridu, 12.352, broj obolelih raste i dalje, a iz ministarstva zdravlja upozoravaju da će se taj trend nastaviti bar još nedelju dana.

Prvi slučaj oboljevanja od Covid-19 u Španiji je evidentiran 31. januara, a 14. marta savet ministara je odobrio uvođenje stanja visoke opsanosti u trajanju od 15 dana sa mogućnošću produženja uz odobrenje parlamenta.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker