BOGATA TURISTIČKA PONUDA: Golubac vodeća turistička destinacija na Dunavu i Srbiji

Turističke potencijale opštine Golubac u prošloj 2018. godini posetilo je oko sto hiljada domaćih i stranih turista, od kojih je oko 80 hiljada videlo jedan deo Kompleksa Tvrđava Golubački grad.

Opština Golubac, se s pravom može svrstati među vodeće turističke destinacije u Srbiji i regionu, u svojoj turističkoj ponudi uvrstila je u prvom redu Golubačku tvrđavu, sportove na vodi i kulturne sadržaje kao što je Sajam Dunava, Golubački kotlić i aktivan odmor u prirodi.

Zbog ovih mogućnosti turistička ponuda opštine Golubac, osim različitim prirodnim i kulturno-istorijskim potencijalima i manifestacijama, okrenuta je i aktivnom odmoru koji sve više – privlači turiste. Završetkom radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave od aprila ove godine posetioci će moći videti i njen unutrašnji deo.

Završetkom radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave, realizacijom IPA projekta malograničnog prometa sa Rumunijom i statusa Lučkog područja na Dunavu, Golubac će postati značajna turistička destinacija i ima velike šanse da privuče veliki broj domaćih i stranih turista.

Kroz Golubac prolazi Dunavska biciklistička ruta EuroVelo 6 kojom godišnje prođe od 10 do 15 hiljada biciklista iz Evrope, a ova opština poznata je i po jedrenju jer je Dunav upravo u Golupcu najširi u svom toku. Manastir Tumane i razvoj verskog turizma kao i izgradnja šetnih staza i realizacija projekata u oblasti planinskog biciklizma, izgradnji plaže i marine na Dunavu i završetak izgradnje biciklističke staze od naselja Vinci do Golubačke tvrđave u dužini od 12 kilometara doprineće razvoju lokalne samouprave i turizma kao značajne turističke destinacije na Dunavu i u ovom delu Srbije.

(Tpknews.com/ Sattv)
One Comment

  1. Glamur je na jednoj strani, kada se okrenete uzvodno od ovih lepota videće te u sušti težak javašluk.
    Stanje na terenu Vikend naselja Usije-Vinci je katastrofalno.Deponija komunalnog otpada stalno gori i pored gomile obećanja opštinskih otaca da će to regulisati. Ni jedna vlast za protekloh 20 godina, koliko gori otpad nije preduzela mere zaštite.Iz ovog kraja su se iselili i neki rukovodeći ljudi zbog brige po zdravlje svoje dece i sebe.Vikend naselje se pretvara u trovačnicu a porez na nekrtnine naplaćuju sa uživanjem i ciničnim smeškom uz može nam se. Neka komisija je odobrila izvorišta pitke vode i pored toga što se na nebezbedonosnoj distanci spaljuje otpad. Atmosverijije spiraju otrovne sagorele materije i natapaju poroznu peščanu podlogu . Za proteklih 20 godina zasigurno su podzemni vodotokovi zagađeni , pijaću vodu tretiraju raznim hemikalija tako da one predstavlja sada samo tehničku vodu za zalivanje i pranje, ta voda više nije za piće ali ima ipak prolaz kod nadlešnih kontrolora. Srećom mnogi vlasnici vikendica su izbušili bunare i koriste tu vodu za svoje potrebe. Te bušotine su na mnogo većoj udaljenosti od ognjišta koje ne prestaje da gori i povremeno tinja.
    Sledeće šlager pitanje nastaje izumom nekoga iz vlasti Opštine Golubac da komunalci naplaćuju vodu i kada je ne koristite, Česma vam je suva, svi ventili zatvoreni, ali svaki korisnik vodomera plaća namet od 230 dinara mesečno i pored zakonskih odredbi da se voda obračunava po jednom metru kubnom mereno na vodomeru. To za golubačke komunalce nema značaja, šta će im zakon kada ga i onako niko ne poštuje i tako fakturišu neutrošenu vodu misleći da na to imaju prava. Opština Veliko Gradište je donela ODLUKU O VODOSNABDEVANJU koja pretstavlja kopleksan dokument koji pravno reguliše ovu materiju. Opštini Golubac je predočeno da se i ona drži takvog načina upravljanja u sistemu vodosnabdevanja. No to u ovoj opštini nema čoveka koji hoće da razume, teraju van zakona po svome i do danas. Međuti, za Opštinu Golubac to sve nema značenje, Opština radi na svoj način ne poštujući važeće zakone, donesu odluku o ceni vode ad hok, bez ikakve obaveza o kvalitetu i urednosti snabdevanja, Jedino je to da korisnik po njima mora da plaća neviđeni namet i kada nije potrošio kap vode. Po novoj kalkulaciji cene vode vidi se na internetu, potrošena struja za prethodni period u 2018 godini je abnormalo veliak i neprihtaljiva. Oko ovog pitanja treba da se uključi Javni tužilac , postoji osnovana sumnja da neko koristi električnu energiju za neke svoje privatne potrebe, , odnos faktirisana vode i cene elektroenergije ukazuje da tu nešto uveliko nije u redu.Instalisana snaga pogona troši tri puta manje od deklarisane utrošene energije u 2018 gdini. Takvu praksu toleriše i Tržišna inspekcija kojoj je prijavljena nezakonitost takse na neutrošenu vodu i konstatuje da KJP Golubac radi po zakonu, i kada krši zakon. Država na sve to ćuti, ostaje samo da vlada, kadija te tuži, kadija ti sudi, kao da se ništa nije promenilo od vremena Turaka. Na jednoj strani je glamur, božanstvena uređena tvrđava sa ugodnim okolišem, i park pred opštinom, nove biciklitstičke staze od Golupca do Vinaca, a iza toga svinjac neviđenih razmera u načinu upravljanja golubačkih vlasti. To je prostor je nastanali preko 3000 vikend kuća sa oko 5000 novoprispelih stanovnika u špicevima , ogroman broj o odnosu na broj od 9500 stanovnika golubačke opštine. Taj svet koji je ovde došao da se leči na čistom vazduhu koji struji sa obronaka Transilvanskih alpa preko Dunava sedi i očajava trpeći trovanje sagorevanjem ogromne gomile komunalnog otpada i trpeći zulum koji mu uvodi opštinska vlast.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close