PRESUDA PROTIV REPEDŽIĆA: Bivšem direktoru „Toplifikacije“ godina i 10 meseci zatvora

Za krivično delo za koje se Repedžić tereti – zloupotreba službenog položaja, zakonom je zaprećena kazna od 2 do 12 godina zatvora.

Zoran Repedžić

Sudsko veće Višeg suda u Požarevcu, kojim je predsedavao sudija Zoran Janković, osudilo je Zorana Repedžića (48), nekadašnjeg direktora JP „Toplifikacija“, na godinu dana i 10 meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Raša Rajković (53) iz Obrenovca osuđen je na tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, zbog falsifikovanja službnih isprava.

Repedžiću se sudilo u odsustvu, jer je u bekstvu, pa je za njim raspisana poternica i određen mu je opritvor. Njegov advokat Vladimir Rajčić, dodeljen po službenoj dužnosti, najavio je žalbu Apelacionom sudu. On je rekao da svog branjenika ne poznaje i da mu je predmet dodeljen neposredno pre donošenja presude. Repedžića je ranije zastupala kancelarija advokata Tome Fila, ali su oni kasnije odustali od toga.

Za krivično delo za koje se Repedžić tereti, predviđena je kazna od 2 do 12 godina zatvora. Nakon što je optužnica, koju zastupa zamenik višeg tužioca Slobodan Kovačević, stupila na pravnu snagu, održano je pripremno ročište, kojem je optuženi prisustvovao. Međutim, na nekoliko narednih ročišta, Repedžić se nije pojavio, pa je zatraženo da policija dostavi izveštaj o njegovoj dostupnosti. Pošto se nije pojavio do 13. jula 2017. godine, kada je zakazan glavni pretres, za njim je raspisana poternica i određen pritvor.

JP „Toplifikacija“

Repedžić je uhapšen u avgustu 2014. godine, zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu sužbenog položaja i zloupotrebu u vezi sa javnim nabavkama u “Toplifikaciji”. Tada je iz policije saopšteno da je jednom novosadskom preduzeću omogućio protivpravnu korist od 3,6 miliona dinara preko poslova montaže predizolovnih cevi i izgradnji toplopredajne stanice na četiri lokacije u Požarevcu, bez učešća na tenderu. Takođe, saopšteno je i da je, suprotno odluci Nadzornog odbora JP “Tpolifikacija“, angažovao advokate i sa njima sklopio fiktivne ugovore, a nakon toga ih isplatio u iznosu od 80.000 dinara. Raša Rajković iz Obrenovca osuđen je jer je dostavio ponudu za radove koje je već izveo, zasnivajući ponudu na lažnim podacima.

KORUPCIJA

Repedžić je bio kadar SNS-a, predsednik Mesnog i član Gradskog odbora te stranke u Požarevcu. Povodom njegovog hapšenja, Bane Spasović, u to vreme predsednik gradske SkupštinE, a sada gradonačelnik, izjavio JE da podržava hapšenje, koje pokazuje da nema nedodirljivih i da u borbi protiv korupcije nema kompromisa.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker