HEROJ DANA: Biljana iz Crljenca kod Malog Crnića spasila je bebu ostavljenu u snegu sigurne smrti (FOTO)

U selu Crljenac kod Malog Crnića, Biljana Topalović je u petak, 25. januara, na lokalnom putu pronašla novorođenče rođeno istog dana, koje je bilo ostavljeno u snegu u pletenoj korpi.

Foto: Privatna arhiva

Dečak kojem je Biljana spasila život sada se nalazi u Opštoj bolnici u Požarevcu, u dobrom je opštem stanju i svi lekari tepaju mu Srećko.

U kraju gde je ostavljen mališan nalaze se tri kuće, s tim što samo kuća Topalovića “gleda” na seoski put. Biljana je sa svojim bratom Bobanom Svetozarevićem u petak oko 11 sati tim putem krenula u posetu majci.

– Interesantna stvar je da smo, sat vremena pre nego što smo pronašli bebu, prošli pored istog mesta gurajući kolica, ali nismo ništa videli. U povratku, brat i ja smo pričali i spazila sam pletenu korpu. Skrenulo mi je pažnju to što je puna i prekrivena ćebetom koje je bilo već zavejano. Dok smo se ja i brat pitali šta bi to moglo da bude, čuli smo zvuk koji je dopirao iz korpe, nešto poput zvuka koji ispušta pas ili mačka – priča Biljana Topalović.

Ni ne sluteći da je u korpi dete, Biljana je pozvala svoju komšinicu ispred čije kapije je stajala ostavljena korpa, ali ni komšinica nije znala o čemu se radi. Ubrzo je stigla još jedna komšinica i dok su razmišljale šta se nalazi u korpi, u jednom momentu su ugledale noge malene bebe.

Korpa u kojoj je bila beba prekrivena ćebetom

– Dok smo razgovarale, u jednom momentu videle smo da dete mrda nožicama. Bile smo šokirane. Toliko smo se uspaničile da u trenutku nismo mogle da se setimo broja policije i doma zdravlja – kaže Biljana.

Ne znajući koliko je mališan proveo vremena napolju, Biljana je odmah mališana unela u kuću kako bi se zagrejao.

– Kada su stigli doktori iz Doma zdravlja iz Malog Crnića, okupali ga, sredili mu pupčanu vrpcu koja nije bila dobro podvezana i odvezli u bolnicu u Požarevcu – priča Biljana.

Iako još nije poznato ko su roditelji dečaka ostavljenog na vejavici, Biljana je dokazala da još postoje dobri ljudi. Kada je mali Srećko zbinut u bolnici otišla je da ga poseti i odnela mu pelene, benkice, flašicu…

– Rekla sam lekarima da ću da mu donesem još stvarčica od unuke koja ima pet godina… I dalje mi sve nestvarno deluje. Možda je ovo za nekoga običan događaj, ali za mene je pronalazak ovog mališana životni uspeh. Ne mogu opisati svoja osećanja. Njega je rodila ta žena koja ga je ostavila, ali ja sam mu dala život – zaključuje Biljana Topalović.

Biljana Topalović sa bebom

Iz Opšte bolnice u Požarevcu potvređeno nam je da je beba pronađena u dobrom opštem stanju, i da je napredovala.

– Odmah na prijemu je ustanovljeno da je beba u dobrom zdravstvenom stanju, a pregledom pupčanika utvrđeno je da se dečačić rodio istog dana kad je i nađen – kaže Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice u Požarevcu. – On će do daljeg ostati kod nas, na odeljenju pedijatrije, sa ostalim bebama.

– Na osnovu pregleda ustanovljeno je da je dete u dobrom opštem stanju, kao i da je u pitanju novorođenče u prvom danu života. Dečak je težak tri kilograma i 450 grama, uredne vitalne funkcije i na praćenju je – kaže dr Danica Nedeljković, načelnica Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Požarevcu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker