MALI HEROJ: Beba koja je prošlog meseca ostavljena na snegu u Crljencu kod Malog Crnića, sada ima ime i porodicu

Beba koja je bila stara svega jedan dan ostavljena u korpi ispred jedne od kuća u Crljencu kod Malog Crnića pre mesec dana sada ima ime i porodicu.

Foto: Tanjug

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, sa svojim saradnicima, posetio je malog Tadiju, koji 25. februara navršava mesec dana života, a koji je dva sata po rođenju, po snežnoj mećavi, sa samo jednim malim iscepanim ćebetom ostavljen u Crljencu kod Malog Crnića, u pletenoj korpi, kraj puta.

“Danas smo posetili Tadiju, malog heroja koji je ostavljen pre mesec dana, u najgorim mogućim uslovima u snegu. Preživeo je pukom srećom tako što ga je meštanka Malog Crnića pronašla promrzlog i već tako reći zavejanog u snegu”, rekao je ministar Đorđević.

Dete je zbrinuto na najbolji način i ovo je primer da država brine o svoj deci. Mali Tadija se nalazi u sigurnim rukama, dodao je on.

– U narednih par meseci će se utvrđivati porodično pravni status deteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smeštaja u hraniteljsku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smesti u tu porodicu – rekao je Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.

Ovo je drugi slučaj napuštanja maloletnog deteta u poslednjih šest meseci, u vrlo neuslovnim okolnostima, podsetio je. Ono što je najvažnije, je da je Centar odmah odredio lično ime deci, pronašli im staratelje, upisali ih u matičnu knjigu rođenih i obezbedili im dalju zaštitu u okviru optimalnih uslova za njihov dalji rast i razvoj, istakao je Vulević.

Kako je podsetila Dijana Mirković, direktor Centra za socijalni rad u Malom Crniću, odmah po dobijanju informacije da je pronađeno dete, stručni tim je krenuo na lice mesta, gde su već bili doktori lokalnog doma zdravlja.

Screenshot Istangram

– Doktorka je pregledala bebu i okupala, a žena koja je dete pronašla, utoplila ga je i unela u svoju kuću do dolaska radnika. Nakon toga Centar za socijalni rad je kontkatirao bolnicu i dobio informaciju da je beba dečak u prvom danu života, da je opšte stanje deteta dobro i da je zdravo, kao i da je pronađeno dva sata nakon rođenja. Centar za socijalni rad će u skladu sa porodičnim zakonom, standardnim procedurama stručnog rada da preduzme mere iz naše nadležnosti. Bebu smo 12. febrara ove godine iz požarevačke bolnice zbrinuli smeštanjem u hraniteljsku porodicu. Hraniteljici smo predali dokumentaciju o detetu, obezbedili smo zdravstvenu zaštitu deteta koju hraniteljica može da koristi za lečenje deteta do dobijanja zdravstvene zaštite, napravili smo ugovor o hraniteljstvu i obezbedili smo jednokratnu novčanu pomoć za bebu – rekla je Mirković.

Podsetimo, tek rođena beba pronađena je 25. januara, i mada se nije znalo ko ga je ostavio niti zašto, prema tadašnjoj proceni lekara, njegovo opšte zdravstveno stanje bilo je dobro.

– Na osnovu pregleda ustanovljeno je da je dete u dobrom opštem stanju, kao i da je u pitanju novorođenče u prvom danu života. Dečak je težak tri kilograma i 450 grama, uredne vitalne funkcije i njegovo stanje se prati jer je sada u najosteljivijem delu života – rekla je tada dr Danica Nedeljković, načelnica Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Požarevcu.

(Tpknews.com/Tanjug)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close