SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: Bakterija klostridija hara u Opštoj bolnici u Požarevcu

Svima u zemlji Srbiji je jasno da je srpsko zdravstvo u očajnom stanju. Bolnice su neopremljene, medicinski aparati i instrumenti zastareli ili pokvareni, a osoblje sve nestručnije.

Opšta bolnica u Požarevcu

Mnogo vrhunskih lekara i medicinskih sestara su svoju sreću potražili van Srbije, a sve to se brzopleto i neplanski nadomeštava brzometnim prekfalifikacijama osoba koje nemaju nikakve veze sa medicinskom strukom.

Stoga nas ne čudi najnoviji skandal u Opštoj bolnici u Požarevcu gde je poslednjih meseci mnogo pacijenata “zaradilo” ovu veoma opasnu bakteriju zvanu “klostridija”.

Ova bakterija u određenim oblicima može biti i smrtonosna. Poznat je slučaj jednog petrovačkog policajca koji se u požarevačkoj bolnici zarazio bakterijom “klostridija” i preminuo iako na fatalan ishod pre odlaska na lečenje ništa nije ukazivalo. Naš izvor iz Opšte bolnice u Požarevcu kaže da se poslednjih nedelja situacija zahuhtala i da sve više pacijenata podleže zarazi ovom opasnom bakterijom.

Da situacija u Opštoj bolnici u Požarevcu izmiče kontroli, potvrdio je i jedan Petrovčanin čijeg oca bakterija klostridija takođe nije zaobišla pa je pored svoje bolesti od koje se u Opštoj bolnici u Požarevcu lečio, sada u još težem stanju.

KAKO SE PRENOSI BAKTERIJA KLOSTRIDIJA?

Treba naglasiti da su pogodno tlo za razmnožavanje bakterije klostridije prašina i ostale vrste prljavštine ali to mogu biti i neadekvatno sterilisani medicinski instrumenti ili nehigijena lekara pri hirurškim zahvatima.

Dakle, najvažnije je obavezno pranje ruku toplom vodom i običnim sapunom. Kada su u pitanju površinske rane jako je bitno držati je očišćenom i u kontaktu sa kiseonikom. Kod povreda tkiva što je rana dublja i ozbiljnija uslovi za razvoj ove bakterije, odnosno infekcije su veći.

Generalno, jako je bitno dezinfikovati prostor kako se ova bakterija ne bi razvijala. Iako ima jak i neprijatan miris – hlor je najbolje sredstvo za dezinnfekciju.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close