AUSTRIJANCI SE DOSETILI KAKO DA UŠTEDE: Evo šta rade sa strancima u zatvorima

Austrijska država ostvarila je velike uštede tako što sve više izručuje strane zatvorenike njihovim domovinama, gde nastavljaju da izdržavaju kazne izrečene u Austriji.

Više od 50 odsto zatvorenika u Austriji su stranci, a svakog dana država mora da izdvoji 120 evra po svakom zatvoreniku.

Zbog previsokih troškova Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da sve više stranih zatvorenika izručuje njihovim domovinama, a na taj način je samo prošle godine ušteđeno 30 miliona evra. Na dan 1. juna je u austrijskim zatvorima na izdržavanju kazne bilo 9.047 zatvorenika, od kojih je 4.810 stranog državljanstva.

“Uspeli smo prošle godine sa 202 transfera stranih zatvorenika u njihove domovine da povećamo broj izručenja za čak 50 odsto. To je rekordan broj i odličan rezultat za austrijsko pravosuđe”, ističe ministar pravosuđa Volfgang Brandšteter.

Zahvaljujući tim “transferima” strani kriminalci nisu proveli 250.000 dana u austrijskom zatvoru, čime je ušteđeno 30 miliona, dodao je ministar.

Inače 196 od 202 “transferisanih” stranih zatvorenih prebačeno je u zemlje članice EU, najveći broj u Rumuniju (72), zatim Slovačku i Nemačku (po 21), te Bugarsku (12). Samo ove godine, to jest do 5.juna “transferisano” je 70 stranih zatvorenika, među kojima 21 Rumun, deset Nemaca i devet Slovaka.

Brandšteter smatra da u budućnosti postoji još veći potencijal u uštedama transferima stranih zatvorenika u njihove domovine na izdržavanje kazne.

“U prvoj liniji se radi o članicama EU, gde je moguće i dozvoljeno da se poveća broj”, kazao je on dodajući da je preduslov za transfer da zatvorenici u njihovim zemljama mogu da izdrže kazne u skladu sa ljudskim pravima.

Da bi sistem funkcionisao neophodno je da sve članice EU odrade svoj “domaći”, a to je da prilagode svoj sistem izdržavanja kazni prema evropskim standardima.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker