“Artefakt 2“ okupio ljubitelje umetnosti u Velikom Gradištu (VIDEO)

U galeriji Narodnog muzeja u Velikom Gradištu, u sredu 13. septembra, otvorena je druga Međunarodna likovna izložba “Artefakt“ u prisustvu brojnih ljubitelja umetnosti.

“Izgubljena primarna veza sa svetom i ostavljanje svedočanstva (artefakt-a) o obnavljanju te veze je osnovna ideja ove druge po redu međunarodne likovne kolonije u Velikom Gradištu. Oplemeniti prostor u kome živimo, sa idejama ljudi iz celoga sveta jeste poduhvat koji je i hrabar i naizgled nemoguć, ali koliko je prostora gde mi nismo bili i nećemo nikada biti, toliko je svaki dolazak umetnika iz sveta u našu sredinu, dobitak za sve nas. Teško je naći adekvatan odgovor u godinama razaranja koja su iza nas, ali stvaranje artefakata kao ostavštine za budućnost je više nego odličan odgovor.“, rekao je u uvodnom obraćanju direktor Narodnog muzeja, mr Dragan Bogičić. “To je osnovna ideja ove izložbe koja se već drugi put održava u Velikom Gradištu, neki raskorak između nečega što je u prošlosti. Mi danas stvaramo artefakte koji bi u budućnosti trebali da tek budu prekršteni u artefakt.“.

Prisutnima se obratio i predstavnik “Focus Europa“, Jari Vasinger, iz Češke, predstavivši svoja dela.

 

“Zaista volim ovaj grad, svim srcem. Imate jednu od retkih prilika, ova postavka je prvi put u velikom Gradštu, ne znam da li će negde da putuje. Jedan deo je bio u gradskoj galeriji u Požarevcu, beloruskih slikara, a veći deo sam sačuvala za Veliko Gradište. Svi ćemo se zaista potruditi da Veliko gradište bude grad ljubavi, razumevanja, kulture, sporta i umetnosti“, rekla je predsednica ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca, Snežana Milošević, svečano otvorivši izložbu. Ona je, ovom prilikom , predstavila i novoosnovano Udruženje “Paleta Đure Jakšića“, posvećeno dečjem stvaralaštvu.

Na izložbi koju je organizovao Narodni muzej Veliko Gradište, sa suorganizatorima ULS “Đura Jakšić“ iz Požarevca i udruženje “Focus Europa“ iz Neudrossenfeld-a (Nemačka), pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište, izlagalo je 20 umetnika iz raznih zemalja, među kojima i Južne Koreje, Avganistana, Republike Baškirije, Izraela, Litvanije, Belorusije…

Postavka “Artefakta“ biće izložena do kraja septembra pa je Narodni muzej i ovog meseca nezaobilazna destinacija u Velikom Gradištu.

Ceo katalog možete pogledati OVDE

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker