APOKALIPTIČNE SLIKE: Grad sravnio zapadnu Srbiju! (FOTO/VIDEO)

Najavljivano nevreme juče je prvo stiglo u zapadne i južne krajeve Srbije, a tokom večeri i noći proširiće se i na ostatak naše zemlje.

Foto: Boban Pribanović

A na slikama se može videti grad veličine oraha koji je u popodnevnim satima pogodio Sjenicu.

Šteta je u većini sela 100 odsto iako su protivgradne stanice dejstvovale maksimalno, pomoći nije bilo. U selima Parčinu, Šljivovu i Dobroljupcima, Panjevcu, Stublu, Venčacu, Ljubincima, Trnavcima, Vražograncima, niko ne pamti ovakvu katastrofu.

Centralnu Srbiju je pogodio grad… Po slobodnoj proceni šteta je ogromna… Pogođeni su Aleksandrovac, Kruševac,…

Posted by Stop Diktaturi-Protiv sistema on Уторак, 19. мај 2020.

„Počinje aktiviranje atmosfere nad jugozapadom i jugom Srbije, tamo gde je bilo najviše sunca u prvom delu dana. Ove nestabilnosti će se u jugozapadnoj struji premeštati dalje na sever“, napisao je Čubrilo.

I odmah dodao:

„Posle Sjenice, Novi Pazar, oblast Kruševca i Niša, kasnije možda i Pirota, ukoliko se sistem ne raspadne, očekuju nevreme, kiša i grad“.

Ova najava se odmah i obistinila, pošto su se na društvenim mrežama pojavili snimci grada koji je padao u Vrnjačkoj Banji.

U selima oko Novog Pazara padao je grad veličine jajeta, a pričinjena je znatna materijalna šteta na objektima i usevima. Slična situacija bila je i u Sjenici gde su stradali mnogi krovovi kuća.

Foto: Boban Pribanović

Grad, praćen jakim olujnim vetrom, pogodio je juče oko 16 sati nekoliko sela u studeničkom kraju. Meštani kažu da ne pamte ovakvo nevreme i ovoliku veličinu grada.

Grad veličine kokošijeg jajeta, prema rečima meštana Studenice, padao je sko četrdeset minuta i pritom uništio sve poljoprivredne useve, a posebno zasade malina.

Jako nevreme lomilo je grane na drveću, uništilo plastenike, lomilo crepove na kućama a pojedini zaseoci u jednom trenutku ostali su i bez struje.

Za to vreme palo je 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Velika količina vode koja je pala stvorila je bujice koje su u vidu potoka uništile seoske puteve, dok je u mnoga domaćinstva voda prodrla i u domove.

– Uveče i noću, kao i u sredu nestabilno sa lokalnom pojavom vremenskih nepogoda (velika količina padavina, grad, jak i olujni vetar), sa najvećom verovatnoćom u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije.

U većini mesta se očekuje od 20 do 40 mm kiše za 24 h, lokalno i više – stoji u upozorenju RHMZ.

Stručnjaci posebno upozoravaju da će sdanas biti mogući nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Kolubare, Zapadne Morave, Belog i Crnog Timoka, Mlave i Peka.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker