KAD SE ZIDALO, NIJE SE ŠTEDELO: Američki mediji o romskom selu u Srbiji i “raskošnim vilama” (VIDEO)

Agencija Asošiejted pres objavila je reportažu iz sela Gomilica na zapadu Srbije, u opštini Vladimirci, koje opisuje kao pretežno romsko naselje puno raskošnih vila sa bazenima, a čiji stanovnici rade u inostranstvu, zbog čega je selo tokom godine uglavnom – prazno.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Tu reportažu prenela je u ponedeljak i američka televizija Ej-Bi-Si njuz.

U proteklih nekoliko decenija meštani na privremenom radu u inostranstvu, pre svega Beču, većinu uštedjevine ulagali su u nove kuće u otadžbini, iako u njima provode svega nekoliko dana tokom godine, navodi se u tekstu datiranom iz Gomilice.

“Ostaje nada da će se porodice jednog dana vratiti kući, ali ove vile služe i da se drugima pokaže bogatstvo koje je vlasnicima tih velelepnih zdanja važno”, ističe AP.

U reportaži se opisuje gotovo pusto selo, sa zamandaljenim ogromnim kapijama, spuštenim roletnama i zatvorenim prozorima. Kako se primećuje, veliki delovi sela nemaju vodu, ali ipak mnoge vile imaju bazene u dvorištima.

U opisu sela američka agencija primećuje i da su imena vlasnika vila velikim slovima prikazana na nekim kapijama, na kojima se neretko mogu videti lavovi u boji zlata, razigrani konji, ptice, psi ili fudbalske lopte.

AP je u reportaži razgovarao sa meštaninom Petrom Đorđevićem (71), koji je u Beču radio 50 godina kao vozač kamiona, a u Gomilici je izgradio veliku kuću, ali je njegova porodica od skoro 40 članova – iz tri generacije – ostala u austrijskoj prestonici.

Đorđević je američkoj agenciji rekao da je selu potrebna pijaća voda i odgovarajući putevi, istakavši da bi pomoć države ohrabrila mladje generacije da se vrate i selu udahnu život.

“Mnogo sam propatio u životu i trpeo svašta da bih mogao ovo da izgradim”, kaže on, s ponosom pokazujući na vilu iza sebe, navodi AP u reportaži koju je prenela američka televizija.

U emisiji “Exploziv” nedavno smo imali prilike da vidimo kako izgleda ovo selo i čujemo priče njegovih žitelja. Pogledajte kako je zidanje kuća preraslo u takmičenje do poslednjeg ara.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker