VODITE RAČUNA: Ambasada Srbije u Beču upozorava naše građane na veliku prevaru!

Ambasada Republike Srbije u Beču na svojoj zvaničnoj stranici objavila je upozorenje za svoje državljane koji se mogu susresti sa najnovijim pokušajima prevare različitih pojedinaca i organizacija.

Ovog puta u pitanju su udruženja koja neovlašćeno nude konzularne usluge, odnosno pravnu i stručnu pomoć našim državljanima na teritoriji Austrije, ali i zemljama zapadne Evrope.

– Upozoravaju se građani da ukoliko im se obraćaju lica, odnosno organizacije (udruženja), koja „nude“ konzularne usluge pozivajući se na ugovorno regulisanu saradnju sa Ambasadom Republike Srbije u Beču, odnosno Konzularnim odeljenjem, kao i Generalnim konzulatom u Salcburgu, da takva saradnja nije nikad uspostavljena – navodi se na sajtu ambasade Srbije u Beču.

Još dodaju da diplomatsko konzularna predstavništva Republike Srbije u Republici Austriji pružaju usluge našim građanima u skladu sa zakonom efinisanim nadležnostima, kao i do sada, te da je nuđeno posredovanje od strane novih organizacija i udruženja protivpravno.

Inače, kako su objavili mediji u Beču, povod za saopštenje naše ambasade je mail koji je stigao na adrese viđenijih građana i organizacija Srba, a u kom je naznačeno da sa radom počinje „Koordinacioni centar Sindikata Policije i Policijskih starešina Austrija”.

U mailu navodno piše da je centar ovlašćen od strane MUP, Ministarstva inostranih poslova i konzulata Republike Srbije, a da će se baviti kreiranjem mreže saradnika, izdavanjem upravnih dokumenata i pružanja pravnih usluga našim građanima u Austriji, “bez potrebe za putovanjem u Srbiju” i naravno ” uz ekonomski interes”.

Naša redakcija je došla u posed ovog maila i u njemu piše sledeće:

„Koordinacioni centar Sindikata Policije i Policijskih starešina Austrija, počeo je sa radom na teritoriji Austrije, za pravnu i stručnu pomoć našim državljanima na teritoriji Austrije i zemljama zapadne Evrope. Naš zadatak je da napravimo mrežu saradnika, na celoj teritoriji Republike Austrije i pružimo pravnu i organizacionu pomoć. U sledećem periodu, organizovaćemo konzularne dane na teritoriji svih velikih gradova u Austriji, gde ćemo vas upoznati, sa našim ovlaštenjima i ciljevima naše misije.

Od vas tražimo da nas kontaktirate, da bi smo zajedničkim snagama organizovali susrete i pomoć našim sunarodnicima. Potrebno je da napravimo dogovore, oko održavanja konzularnih dana u vašim klubovima, sa organizovanom posetom većeg broja naših ljudi.

Takođe oko angažovanja saradnika za prikupljanje službenih zahteva i rešavanja raznih problema naših ljudi sa boravkom u Austriji.

Naglašavamo da postoji i ekonomski interes u zajedničkoj saradnji.

Ovlašteni smo od strane MUP, MIP i konzulata Republike Srbije. Naše usluge su izdavanje upravnih dokumenata i pružanja pravnih usluga građanima Republike Srbije u Austriji, bez potrebe za putovanjem u Srbiju.“

U pismu se navode i brojne usluge koje ovo udruženje pruža, ali naravno sve je protivpravno, i kao što je Ambasada u Beču navela u saopštenju, nema nikakve veze sa Konzularnim odeljenjima Republike Srbije u Austriji.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Kad će i druga strana imati pravo na svoju saopštenje. Došlo je do nesporazuma i stvar je sređena. Navodi iz maila su izvučeni iz konteksta.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker