Crkva Sv. Nikole iz 18. veka u Golupcu

Putujući kroz ove krajeve, Feliks Kanic koji je bio austrougarski putopisac, arheolog i etnolog i jedan od najvećih poznavalaca jugoistočne Evrope je zabeležio 1895. godine da je varošica Golubac imala 1.533 stanovnika i 293 kuće, crkvu Sv. Nikole sagrađenu na mestu stare crkve brvnare i školu u kojoj su u četiri razreda radili jedan učitelj i jedna učiteljica sa 120 đaka.

Foto: Spomenici kulture

Radovi  na crkvi su trajali godinu dana, tako da je na Mitrovdan 1844. godine bila završena. Na sam Božić crkva je osvešćena od strane tadašnjeg mitropolita Srbije, Petra Jovanovića, koji je bio poglavar srpske crkve od 1833-1859. godine. Stanovništvo se tada bavilo gajenjem pšenice i unosnim ribolovom. Davne 1876. godine grad je zadesila poplava, a tri godine kasnije i zemljotres.

Crkva Sv. Nikole u ovom gradu na Dunavu tokom osamdesetih godina 20. veka pretrpela je izmene, dogradnjom priprate sa zvonikom. Nalazi se nedaleko od centra grada i puta Beograd-Kladovo.

U osnovi je jednobrodna građevina, sa oltarskom apsidom na istoku, manjim bočnim pevničkim apsidama i zvonikom na zapadu. Prostorno je podeljena na jednodelni oltarski prostor, naos sa plitkim polukružnim pevničkim prostorima i pripratom nad kojom je izveden zvonik. Dekoracija fasada je izuzedno skromna i svedena na profilaciju krovnog venca, pilastre postavljene kao ugaona ojačanja, jednostavnu obradu prozorskih otvora i portala.

Živopis i ikone na oltarskoj pregradi su novijeg datuma. Crkva poseduje vredne primere ikona, bogoslužbenih knjiga i sasuda, kao i komada crkvenog mobilijara. Od njih se naročito izdvajaju ikone sa starog ikonostasa koje je oslikao Andrija Dijak 1847. godine.

TPKNEWS/Lj.Nastasijević

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker