Održan okrugli sto u Kostolcu (VIDEO)

U Domu omladine u Kostolcu je 12. decembra oraganizovan okrugli sto pod nazivom “Dostupnost sistema socijalne zaštite pripadnicima romske nacionalnosti”.

Ideja je, da se otvori dijalog sa svim institucijama koje u okviru svojih nadležnosti imaju određenu ulogu i odgovornost u socijalnoj inkluziji pripadnika romske nacionalne manjine, kao i da se ukaže na značaj saradnje i razmene informacija između svih aktera na lokalu i organizacija civilnog društva, u rešavanju problema onih građa na koji se nalaze u stanju neke socijalne potrebe.

Pored rukovodstva GO Kostolac, na čelu sa predsednikom Ivanom Savićem, okruglom stolu su prisustvovalii predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, osnovne škole, Doma zdravlja, Crvenog Krsta, kao i predstavnici organizacija civilnog društva, ali i mnogobrojni građani Kostolca.

Zbog obaveza koje su imali, planirani učesnici Ivan Sekulović, menadžer tima za smanjenje siromaštva i Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine, nisu bili u mogućnosti da prisustvuju.

Okrugli sto je rezultat partnerstva između Udruženja “Društvo Rom Kostolac” i “Romskog informativnog centra”. Obzirom da su dve oblasti koje su bile teme na okruglom stolu, odnosno obrazovanje i socijalna zaštita usko povezane, akcenat je stavljen na sisteme podrške i ulogu CSR  u obrazovanju učenika koji potiču iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva, ali i na saradnju i koordinisano delovanje svih relevantnih institucija i OCD kada je u pitanju obrazovanje Roma.

Projekat koji sprovodi “Društvo Rom Kostolac je “Obrazovanjem do jednakosti” koji je finansijski podržan od strane “Centra za interaktivnu pedagogiju” u okviru Mreže prijatelja inkluzivnog obrazovanja, dok je Kancelarija za ljudska i manjinska prava pokrovitelj projekta “Podrška romskoj zajednici u korišćenju usluga sistema socijalne zaštite” koji sprovodi “Romski informativni centar”.

Ovih dana će biti napisani zaključci i preporuke koji su proistekli sa okruglog stola, i uglavnom biće usmereni na lokalne mehanizme za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, na formiranje mobilnih timova, kao i na formiranje lokalnih Saveta za poboljšanje položaja Roma na teritoriji GO Kostolac.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker