UPOZORENJE RODITELJIMA: Pronađeni pesticidi u dečjim kašicama!

Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta dečjih kašica Juvitana.

juvitana-kasice

Nakon spovedene analize i sanitarne inspekcije, Ministarstvo zdravlja objavilo je na svom sajtu da se opravdano sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta Juvitana dečijih kašica, te naložilo njihovo povlačenje sa tržišta.

Navedene kašice ne odgovaraju propisanoj ispravnosti dijetetskih proizvoda za decu prema Zakonu o bezbednosti hrane, a pronađeni su i povećani sadržaji određenih vrsta pesticida.

Važan podatak za roditelje je to da je proizvođač Swisslion Takovo počeo sa povlačenjem ovog proizvoda već 3. novembra.

Zdravlje naših najmlađih, naročito odojčadi može biti krhko i osetljivo, stoga savetujemo da prestanete sa davanjem ovih kašica kako biste izbegli eventualne komplikacije i narušavanje njihovog zdravlja.

Koje kašice i sokići su proglašene kao opasni po zdravlje dece?

kasice-za-decu

Fabrika dečje hrane “Juvitana” u Inđiji obustavila je proizvodnju, posle informacija iz Ministarstva zdravlja da su u njenim proizvodima nađeni pesticidi.

Zabrana proizvodnje trajaće dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda koji se nalaze na lageru u fabrici, navedeno je u saopštenju poslovnog sistema “Svislajon Takovo”.

Ukoliko se nalaz Ministarstva zdravlja pokaže tačnim, biće uništene zalihe spornih proizvoda, a fabrika u Inđiji će biti trajno zatvorena, poručili su iz “Svislajona”.

Svislajon -Takovo neće, međutim, dozvoliti gašenje svog najjačeg brenda u proizvodnji dečje hrane, te će biti izmeštena tamo gde će se na tržištu obezbediti zdravstveno ispravne sirovine.

Sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja naložili su pre dva dana povlačenje sa tržišta “Juvitana” kašice za bebe fabrike “Svislajon – Takovo”, jer je, kako je saopššteno, u njima nađen veći broj određenih vrsta pesticida, nego što je dozvoljeno.

Od danas su svi zaposleni u Juvitani u Inđiji na prinudnom odmoru, navodi se u saopštenju.

Šta preporučuju pedijatri da se uradi ukoliko su deca jela ove kašice?

Iako se do sada nije pojavio slučaj komplikacije koje su prouzrokovale ove kašice, pedijatri preporučuju da se prati stanje dece kao i da se roditelji jave ukoliko primete stomačne tegobe.

Ono što takođe morate imati na umu jeste da se uticaj pesticida na organizam može uočiti tek nakon dužeg vremena konzumiranja veće količine kašica.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker